59

Franse eurocommissaris: Eén leider EU zou democratie goed doen

'De populistische beweging in Europa is ingegeven door de schuldencrisis'

De Franse eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) pleit voor één direct gekozen leider voor Europa. Dat vindt hij nodig om meer democratie in de top van de Europese Unie te brengen en de financiële crisis aan te pakken.

Tegen NU.nl zegt Barnier dat Europa één gezicht moet krijgen. “Dan weten de mensen wie verantwoordelijk is.” Europa kent nu de voorzitter van de Europese Raad (Van Rompuy) en de voorzitter van de Europese Commissie (Barosso). Barnier pleit voor een leider die bijvoorbeeld benoemd wordt door leden van de nationale parlementen van de verschillende lidstaten en leden van het Europees parlement.

Woensdag presenteerde hij een plan om de bankensector te hervormen. Daarmee moet een bankencrisis in de toekomst voorkomen worden. Centraal in dat plan staat dat Europese regeringen de middelen krijgen om banken te herstructureren of te ontmantelen als een faillissement dreigt. De belastingbetaler mag volgens hem niet meer opdraaien voor zo’n crisis.

Barnier is in tegenstelling tot de Franse premier Hollande Europa gezind. Hij vreest dat populistische partijen die kritisch zijn op Brussel stemmen zullen winnen. “De populistische beweging in Europa is ingegeven door de schuldencrisis”, vindt Barnier.

Mensen maken zich vaak zorgen om Brussel omdat ze denken dat er een risico bestaat dat hun identiteit bedreigd wordt. Maar de vraag is: wie en wat is Brussel? Is dat de Europese Commissie, die politici zoals ik herbergt? […] Wat de schuldencrisis mede heeft veroorzaakt is juist het gebrek aan regulatie. We hebben goede wetten nodig om ervoor te zorgen dat de financiële sector goed gereguleerd wordt.

De rol van Europa moet volgens hem weer duidelijk worden. Het debat over hoe Europa een democratischer gezicht krijgt moet volgens hem uitvoerig gevoerd worden. “Het ergste voor Europa is stilte. Stilte voedt angst alleen maar. […] Ik hoop dat mensen onthouden dat geen enkel Europees land afzonderlijk kans heeft om goed te presteren op wereldniveau.”

NU.nl: Eurocommissaris pleit voor één leider Europa

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)