Laatste update 10:10
3

Franse sekswerkers vechten wet die seks kopen strafbaar maakt aan

Een Franse wet uit 2016 die het kopen van seks strafbaar stelt wordt aangevochten door sekswerkers, omdat de wet in strijd zou zijn met hun grondwettelijke recht op persoonlijke autonomie, seksuele vrijheid, privacy en vrijheid om handel te drijven. De zaak werd aangespannen door 30 sekswerkers gesteund door negen organisaties, waaronder een medische ngo, en wordt gehoord door de Grondwettelijke Raad.

De wet, gebaseerd op het Zweedse model dat niet de sekswerkers maar de sekskopers criminaliseert, straft mensen met boetes tot wel 1500 euro voor eerste overtredingen en tot wel 3750 euro voor recidivisten. Volgens sekswerkers heeft de wet niet alleen negatieve impact op hun inkomsten, maar worden zij ook in gevaar gebracht, omdat zij zich genoodzaakt zien om in te stemmen met onveilige seks of seks op onveilige plekken om toch genoeg te kunnen verdienen.

Een sekswerker die opereert onder de naam Anais verklaarde aan AFP:

De klant dicteert de voorwaarden en wij hebben geen keus omdat er minder klanten zijn, maar nog net zo veel rekeningen aan het einde van de maand.

Patrice Spinosi, die de sekswerkers juridisch bijstaat, voegt daaraan toe:

Door het kopen maar niet het verkopen van seks strafbaar te stellen is een schizofrene situatie ontstaan die sekswerkers infantiliseert. Wie ben jij om mij te verbieden wat ik met mijn lichaam wil doen?

De Franse Hoge Raad voor Gelijkheid tussen Man en Vrouw verdedigt de wet en stelt dat prostitutie de tegenstelling van seksuele bevrijding is en alle vrouwen onderdrukt.

De Grondwettelijke Raad zal op 1 februari uitspraak doen.

Cc-foto: Ben Scicluna

Geef een reactie

Laatste reacties (3)