31

Franse topkok rekent af met culinair racisme

Franse sterrenkok zet kebab op de kaart in reactie op de angst van extreemrechtse Front National voor oprukken van kekab-tentjes 

Campagne voeren vanuit de keuken, dat is wat de Franse sterrenkok Thierry Marx van het twee-sterren Mandarin Oriental Hotel doet. Thierry spreekt zich uit tegen culinair racisme: hij serveert kebab.

De afgelopen maanden hebben Franse politici van de extreemrechtse partij Front National zich fel uitgelaten over de vele kebab restaurants in het land, schrijft de New York Times. Volgens FN zijn de hompen vlees die in Frankrijk razend populair zijn een bedreiging voor de identiteit van het land. Zo zei de partij over de stad Blois: “Het historische centrum van Blois, dat juweel van de Franse geschiedenis, verwordt tot een Oosterse stad” en spreekt FN van ‘kebabisering’ van Frankrijk.

Sterrenkok Marx trekt zich er niets van aan. Hij groeide op in een wijk waar 100 verschillende nationaliteiten wonen. In de New York Times zegt hij:

Sommige mensen vinden het maar niets als ik zo kook. Maar symbolen zijn belangrijk voor mij. Dit soort gerechten is de drijvende kracht achter de integratie.

De Amerikaanse krant heeft zelfs een term voor die kebab-angst: ‘kebabaphopia’ of terwijl, ‘kebabofobie’. De Franse ambassadeur laat zich kritisch uit over de actie van Front National:

Ze zetten voedsel in in hun politieke strijd. Dat is puur racisme.

De leider van Front National in Frankrijk, Marine Le Pen, houdt zich overigens afzijdig in de discussie. En de Fransen? Die trekken zich er weinig van aan. Ondanks de pogingen van Front National de kebab-tentjes klein te krijgen, is het gerecht ongekend populair in Frankrijk. Er zijn zeker 10.000 gelegenheden waar je kebab kunt eten en het staat op de derde plaats van populaire fastfood gerechten na de pizza en de hamburger.

Lees het hele verhaal in de New York Times.

CC foto: Alex Kehr

Geef een reactie

Laatste reacties (31)