Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Franse verkiezingen: Socialist Hollande links en rechts gesteund

  •  
19-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Hollande_PartiSocialiste_300
Prominente economen en topsporters scharen zich achter Hollande. Sarkozy verliest steeds meer oude politieke vrienden 
Nog maar vier dagen tot de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, die, zo voorspellen de politiek commentatoren, spannend zullen worden. Volgens de laatste berichten gaat Francois Hollande, kandidaat voor de socialistische partij, het zittend president Nicolas Sarkozy zeer moeilijk maken. Niet alleen staat hij voor in de laatste opiniepeilingen, hij vergaart ook steeds meer steun onder mensen die voorheen tot het kamp Sarkozy behoorden.
Intussen heeft een hele trits aan prominente economen en topsporters zich achter Francois Hollande geschaard. Onder de politieke vrienden die Sarkozy aan hem verliest zijn ook niet de minsten, zo schrijft nieuwssite France24. Verschillende oud-leden van zijn eigen kabinet hebben zich tegen hun president gekeerd. Martin Hirsch, van 2007 tot 2010 verantwoordelijk voor armoedebestrijding onder Sarkozy, sprak al zijn steun uit voor Hollande. In zijn kielzog Fadela Amara, voormalig staatssecretaris voor grote stedenbeleid. Zij roemde Hollande om zijn “gevoel voor humor” en zei “diep geraakt” te zijn door zijn “medemenselijkheid”. 
Behalve mensen die onder hem hebben gediend, hebben ook zijn collega’s die naast hem dienden onder oud-president Chirac zich tegen Sarkozy gekeerd. Corinne Lepage, minister van milieuzaken van 1995 tot 1997, zei dat ze Nicolas Sarkozy niet herkozen wilde zien en oud-minister voor gelijke kansenbeleid Azouz Begag haalde woensdag fel uit naar de president. Hij zei dat hij zou stemmen op de ‘anti-bling-bling-kandidaat’ Hollande, aldus France 24.
Ook de Britse media geven Hollande steeds betere kansen tegen Sarkozy. The Independent meldt dat de socialistische kandidaat in de peilingen een voorsprong neemt en dat zelfs de trouwe medestanders van Sarkozy de bui al zien hangen. Volgens peilingen zou Hollande de eerste ronde van de verkiezingen, die gaat tussen tien kandidaten, winnen met 29 procent van de stemmen. In een tweede ronde tussen hem en Sarkozy zou hij winnen met een voorsprong van rond de vijftien procent. 
De Belgische publieke omroep VRT schrijft hoe Hollande van underdog is opgekropen tot serieus kandidaat voor het presidentschap en publiceert vast een profiel. Alleen zijn voormalige partner Segolène Royal zou populairder zijn, maar zij heeft ook al haar steun uitgesproken voor Hollande.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.