19

Franse wijnen staan stijf van landbouwgif

Franse consumentenorganisatie doet schokkende ontdekking

Wie een glas wijn drinkt, krijgt niet alleen druivensap en alcohol naar binnen maar ook een flinke dosis gevaarlijke landbouwbestrijdingsmiddelen. Dat stelt de Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir.

De Standaard meldt:

De organisatie maakte een representatieve selectie van 92 betaalbare flessen wijn – rood, wit en rosé – uit alle bekende wijnstreken, waaronder Bordeaux en Bourgogne. Die werden vervolgens in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. In alle 92 flessen bleken pesticiden te zitten. Zelfs twee verboden substanties, het giftige bromopropylate en het bestrijdingsmiddel carbendazim, werden aangetroffen. Eén Bordeaux-wijn (Mouton Cadet) bleek maar liefst 14 soorten landbouwgif te bevatten.

"Il en est des styles de vin comme des différentes interprétations en musique"De organisatie spreekt van een schokkende ontdekking omdat het meeste gif verdwijnt tijdens het vinificatie-proces. Dat er nog zoveel wordt aangetroffen zegt dus wat over de enorme hoeveelheid gebruikt gif. In de Verenigde Staten, Canada en Japan is het gebruik van dergelijke middelen aan banden gelegd.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)