9

Fransen boos om anti-Straatsburgstem

Frankrijk stapt naar Europees Hof om te voorkomen dat plenaire vergaderingen in Straatsburg blijvend worden geschrapt

Eén keer per maand vergadert het Europees Parlement in Straatsburg. Dat is vastgelegd in de Europese verdragen, maar nu een meerderheid van de leden zich niet meer zo strikt aan die regel lijkt te willen houden stapt Frankrijk naar het Europees Hof.

Het Europees Parlement vergadert één keer per maand in Brussel en één keer in Straatsburg. De leden van het Europees Parlement kozen vorige week echter om in oktober de zittingen van begin oktober en eind oktober in dezelfde week te plaatsen, zodat de parlementsleden een keer minder tussen Brussel en Straatsburg moeten pendelen. Frankrijk beschouwt dat als een ‘anti-Straatsburgstem’.

We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het Europees Parlement in Straatsburg blijft”, reageerde de Franse minister van Europese Zaken Laurent Wauquiez meldt De Redactie. “De regering zal niet aanvaarden dat het contract dat in de verdragen is opgenomen niet gerespecteerd wordt.

De verhuizing van Brussel naar Straatsburg is een dure en weinig milieuvriendelijke volksverhuizing. Daarom stemde een meerderheid voor het amendement van de Britse conservatief Ashley Fox om de vergadering voor een maand in Brussel te houden. Ze vindt het ‘reizende circus’ grote onzin.

Deze stemming zal de Europese belastingbetaler 15 miljoen euro besparen en het milieu een zinloze uitstoot van 1.600 ton CO2″, zei hij vorige week.  “Ik hoop van harte dat dit de eerste nagel aan de doodskist is van het reizende circus dat het Europees Parlement is.

De Redactie: Frankrijk daagt Europees Parlement voor hof

Geef een reactie

Laatste reacties (9)