Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fraude met zonnepanelensubsidie kinderlijk eenvoudig

  •  
29-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
zonnepaneel.jpg
Maak een offerte, stuur het op en het ministerie maakt het geld over
Misbruik maken van de subsidieregeling voor zonnepanelen is kinderlijk eenvoudig. Dat meldt RTL Nieuws. Wie gebruik wil maken van zo’n subsidie hoeft alleen een offerte op te sturen en het ministerie maakt het geld over. Of de panelen van dat geld daadwerkelijk worden gekocht, wordt niet gecontroleerd. Het zou gaan om zo’n 560 euro per geval.
Hans van den Heuvel, hoogleraar Integriteit aan de Vrije Universiteit, verklaart tegenover RTL Nieuws dat de subsidiefraude vergelijkbaar is met de zorgfraude:
De subsidie is laagdrempelig, maar de fraude ook. Dit ligt in dezelfde lijn. De overheid maakt het mensen wel erg gemakkelijk om misbruik te maken van allerlei voorzieningen. En daar komen we nu pas achter.”
Of er daadwerkelijk misbruik gemaakt wordt van de subsidieregeling is echter niet aangetoond. Toch is Van de Heuvel is er van overtuigd dat het gebeurt:
Je hoeft geen onderzoek te houden. Je kunt er van uitgaan dat er misbruik van gemaakt wordt. Als de gelegenheid zich voordoet dan zullen mensen daar misbruik van maken. Dat is nou eenmaal de realiteit.”
AgentschapNL, dat de subsidieregeling uitvoert, meent dat de regeling opzettelijk zo laagdrempelig is gemaakt, om ervoor te zorgen dat deze tot zo min mogelijk uitvoeringslast voor de aanvragers en installateurs leidt. Bij drie procent van de aanvragen worden steekproeven uitgevoerd en tot nu toe zouden er nul fraudegevallen zijn geconstateerd.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven gaat minister Kamp op het matje roepen.
cc-foto: M.Breet

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.