72

Fraudeur Houwers pikt VVD-zetel Tweede Kamer

VVD royeert Houwers als lid en spreekt van zetelroof ... 'Houwers in financiële problemen'

Johan Houwers keert terug in de Tweede Kamer. Dat meldt Dit is de Dag donderdagmiddag. Dit meldt het programma Dit is de Dag donderdagmiddag

In eerste instantie leek het erop dat Houwers niet terug zou keren gezien de houding van VVD-leider Halbe Zijlstra.  Die zei deze week:

Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats.

Houwers kwam eerder in opspraak doordat hij hypotheekfraude pleegde en daarvoor 4000 euro moest betalen. RTL Nieuws schrijft dat de VVD tegen een terugkeer van Houwers in de Kamer is.

Houwers was de eerste kandidaat om Mark Verheijen op te volgen, de liberale politicus die onlangs stopte als Kamerlid na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg. Maar de VVD wil Houwers niet in de Kamer.

Volgens het OM is het bewezen dat Houwers op basis van vervalste documenten een hypotheek verkreeg. Daarnaast heeft de ex-VVD-er met valse documenten iemand een werkgeversverklaring verstrekt om nog een andere andere hypotheek te verkrijgen. Door fout declaratiegedrag moest Houwers ook opstappen als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

In de Kamer gaat Houwers verder als eenmansfractie. Door zijn zet heeft de coalitie een minimale meerderheid (76 zetels (40 VVD-zetels en 36 PvdA-zetels) over. Daarmee is het kabinet zeer kwetsbaar als het gaat om de macht van dissidenten.

De VVD heeft inmiddels laten weten dat Houwers geroyeerd wordt als lid van de partij en spreekt van ‘zetelroof’, zegt RTL-correspondent Jos Heymans. Volgens hem is reden van een terugkeer een persoonlijke.

Hij heeft toegezegd dat hij daar dinsdag, bij zijn installatie, iets meer over zal vertellen. Maar geld zal daar een belangrijke rol in spelen: hij zit in financiële problemen en heeft simpelweg inkomen nodig. Als je dan twee jaar de Kamer in kunt, met uitzicht op wachtgeld, dan is voor hem de afweging kennelijk niet zo moeilijk.

Via Twitter krijgt de frauderende ex-VVD-er veel kritiek over zich heen.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)