26

Free Record Shop failliet, wordt even Free Work Shop

Geen salaris, geen vakantiegeld, wel doorwerken

De winkelketen Free Record Shop waar 755 mensen werken vraagt vandaag het faillissement aan. De werknemers krijgen geen salaris over de maand mei en ook geen vakantiegeld maar worden wel verzocht gewoon door te werken.

2011.05.14-IMG_2577
Een woordvoerder van het bedrijf dat in Nederland 141 filialen heeft, noemt het verzoek ‘niet ongebruikelijk’ omdat het bedrijf een doorstart wil maken: “Er is gewoon geen geld meer”.

RTL Nieuws meldt:

Ze benadrukt dat de lonen op een later tijdstip alsnog uitgekeerd zullen worden. Dat zal door de Free Record Shop zelf gebeuren of door het UWV. Dat hangt onder meer af van de curator, die moet bepalen of er een doorstart kan worden gemaakt. De curator zal morgen worden aangesteld. “Dan zal er meer duidelijk worden over hoe verder”, zegt de woordvoerder.

De NOS schreef vorige week over de ernstige problemen bij de keten die begon met het goedkoop uit de VS importeren van vinyl lp’s die hier in Nederland veel duurder waren:

De muziekketen vindt zijn oorsprong in een platenzaak die Hans Breukhoven in 1971 begon in Schiedam. De zaak groeide uit tot een keten van ruim 350 winkels in de Benelux en Scandinavië, met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Sinds een jaar of zes zijn er problemen, mede door mislukte avonturen in Scandinavië. In november vorig jaar trad Breukhoven terug uit het dagelijks bestuur. Op de vraag of hij het zinkende schip verlaat, antwoordde hij toen in het Radio 1 Journaal: “Een zinkend schip? 100 procent zeker niet. Free Record Shop is nog steeds een goed varende boot, financieel krachtig genoeg om deze storm te doorstaan”.

Volgens Emerce denkt investeringsmaatschappij ProCures, die eerder de game-tak en Belgische onderdelen overnam, het bedrijf weer gezond te kunnen krijgen:

De investeerder denkt Free Record Shop binnen twee jaar uit de rode cijfers te hebben. Dan moet er wel een ander businessmodel komen dat nu nog niet naar buiten wordt gecommuniceerd. Of online daarvan deel uitmaakt is niet duidelijk. ECI nam vorig jaar de exploitatie van Freerecordshop.nl en Freerecordshop.be over, en blijft voorlopig gewoon orders uitleveren. Over de verkoop wordt een percentage afgedragen.

cc-foto’s: John Kannenberg en Martin Kalfatovic

Geef een reactie

Laatste reacties (26)