94

Freek de Jonge dient Ronald Giphart van repliek

Open brief na kritiek Charlie Hebdo-uitspraken

Eerder deze week leverde schrijver Ronald Giphart kritiek op satiricus Freek de Jonge omdat hij, te gast bij de Belgische televisie, zei: “Wij noemen dat de kat op het spek binden. (..) Dat is… ja, uitlokken, zoals Charlie Hebdo voortdurend maar die akelige voorpagina’s blijft laten…, net zolang tot ze dan eindelijk worden doodgeschoten.” Middels een open brief geeft De Jonge de context van zijn uitspraken mee aan Giphart, en dient hem tevens van repliek.

Nadat schrijver Ronald Giphart tijdens een gesprek bij Radio 1 commentaar leverde, kreeg De Jonge ‘een hoop shit’ binnen. Freek de Jonge zegt daarover in zijn open brief:

That’s another fine mess you brought me in. Ik weet niet precies wat je op Radio 1 gezegd hebt maar het heeft me een hoop shit opgeleverd grappig/ironisch/triest zijn de talrijke suggesties dat mij nu maar eens de mond gesnoerd moet worden ik ken je als liefhebber van mijn werk en ik begrijp dat ik je in verwarring gebracht heb. Ik neem aan dat je het niet eens was met mijn opmerking dat de redactie van Charlie Hebdo de aanslag had uitgelokt.

De kritiek van Giphart richtte zich op de term ‘uitlokking’ die de satiricus in de mond had genomen. Daarover zegt De Jonge: 

Uitlokken is Nederlands voor provoceren. Wie provoceert wacht de reactie. Wie te dicht bij de leeuw komt om hem te zeggen dat hij niet zo vals moet zijn, wordt opgegeten. Voorspelbaarheid is de dood in de pot als we weten welke vorm satire heeft en voor wie die bestemd is, is het niet meer dan navelstaarderij satire dient zich in allerlei vormen.

Tijdens het tv-optreden kwam het carnaval in Aalst ter sprake. De burgemeester van het plaatsje wilde een kogelwerend vest gaan dragen. De Jonge werd betrokken in het gesprek daarover.

Een onnozele provocatie was mijn satirische insteek, vergelijkbaar met de uitlokking van de Charlie Hebdo-redactie. Dat laatste beweren is vloeken in de kerk wat de definitie van satire is. En hij miste zijn uitwerking niet want hup de gelovigen in de vrije meningsuiting. Die rare mengeling van politieke en populistische correcten zaten op de kast.

Ronald Giphart bij Radio 1:

Foto: Still uitzending VRT

Geef een reactie

Laatste reacties (94)