9

Frisdrank niet zo fris

Een colaatje per dag vergroot de kans op diabetes met 20 procent

Er is een alarmerend verband tussen diabetes en de consumptie van frisdrank. Dat is de uitkomst van een groot Brits onderzoek naar de connectie tussen de ontwikkeling van diabetes type 2 en het consumptiepatroon van lijders aan deze vorm van suikerziekte. Niet alleen zorgt frisdrankconsumptie voor overgewicht, dat vaak als oorzaak voor diabetes wordt genoemd, er blijkt ook een direct verband te zijn met de ontwikkeling van de kwaal.

Onderzoekers van het Londense Imperial College vergeleken de eet- en drinkgewoonten van meer dan 12.000 diabetespatiënten met die van 16000 anderen, in negen Europese landen. Mensen die dagelijks een blikje frisdrank nuttigen blijken 22 procent meer risico te lopen op het ontwikkelen van diabetes 2. Diabetes is een van de snelst groeiende chronische ziektes in de westerse wereld. In het Verenigd Koninkrijk lijdt één op de twintig volwassenen aan de ziekte. Nederland telt ongeveer een miljoen suikerpatiënten.

De calorieën die frisdrank bevat dragen bij aan overgewicht en obesitas. Op hun beurt vergroten die de kans op het krijgen van diabetes. Nu blijkt dat ook onafhankelijk van overgewicht vaak diabetes ontstaat, vermoeden de onderzoekers dat regelmatig drinken van frisdrank zorgt voor insulineresistentie, waardoor het lichaam glucose minder goed zou verwerken.

Het effect treedt niet op bij lightproducten, die kunstmatig zijn gezoet. Ook de drinkers van vruchtensappen lopen voor zover bekend geen risico. Hoewel vruchtensap natuurlijke suikers bevat is de connectie met diabetes niet gevonden. De onderzoekers vermoeden dat de antioxidanten in vruchtensap het mogelijke schadelijke effect van de suikers neutraliseert.

The Independent: One soft drink a day increases Type 2 diabetes risk by a fifth

Geef een reactie

Laatste reacties (9)