32

Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen wéér uit partij gezet

Antisemitische opmerkingen als 'de gaskamers zijn een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog' leidden eerder al tot ruzie tussen pappa Le Pen en zijn dochter, huidig partijleider Marine Le Pen

Jean-Marie Le Pen, oprichter en oud-lijsttrekker van de extreem-rechtse partij Front National is uit zijn partij gezet. Dat meldt onder meer France24.


Le Pen en zijn dochter, huidige partijleider Marine Le Pen, hebben al geruime tijd hommeles. Een eerdere schorsing van pappa-Le Pen werd onlangs door de rechter ongedaan gemaakt. 

De 86-jarige Jean-Marie wilde in april hoe dan ook meedoen aan de regionale verkiezingen. Marine Le Pen vond dit niet zo verstandig, gezien zijn antisemitische uitspraken. Hij had toen net op de tv verklaard dat de gaskamers wat hem betreft slecht ‘een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’ zijn. Kort daarop nam hij het op voor het Vichy-regime in Frankrijk, dat met de Duitsers collaboreerde. 

Marine Le Pen probeert de partij al geruime tijd acceptabeler te krijgen. Met een vader die de ene na de andere antisemitische uitspraak doet, is dat niet makkelijk. Daarom legde ze hem eerder een spreekverbod op; hij mocht niet langer namens de partij spreken. In mei gooide ze hem uiteindelijk uit de partij en pakte ze zijn erelidmaatschap af. In hoger beroep oordeelde de rechter onlangs dat dat niet had gemogen. Daarover verscheen eerder op Joop: Jean-Marie Le Pen laat zich niet muilkorven door dochter

Geef een reactie

Laatste reacties (32)