94

Frontale botsing tussen Frans Timmermans en PVV-er Van Klaveren

Vragenuurtje mondt uit in hevige discussie over Europese lening aan Egypte

In de Tweede Kamer is een debat tussen minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, en PVV-Kamerlid Joram van Klaveren uitgelopen tot een frontale botsing tussen de twee. Aan Egypte is vijf miljard euro Europees ontwikkelingsgeld beloofd, mits het land zich ontwikkelt en kiest voor ‘democratie en rechtstaat’. Quatsch volgens de PVV. Ongeoorloofd, want de president van Egypte is een antisemiet. Of, om met de 126 tekens van Geert Wilders te spreken: “5 miljard euro geeft EU aan Egyptische moslimbroeder Morsi. Van Rompuy collaboreert met islamofascisten. #enwijmaarbezuinigen.”

Timmermans moest zich in het debat verantwoorden voor de geplande lening aan het Egyptische regime. Volgens Van Klaveren is de Egyptische president Morsi een antisemiet die de islamitische wetgeving wil invoeren, ten koste van vrouwen en christelijke minderheden. Ook Wilders windt er geen doekjes om en noemde Morsi eerder een ‘islamofascist’. De minister verdedigde Morsi door te stellen dat de president een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen tussen Gaza en Israël. Bovendien wil hij het vredesbestand met Israël juist verstevigen.

Wat de lening betreft probeerde de minister duidelijk te maken dat er geen cheque van vijf miljard euro is afgegeven door Europa. Nederland heeft bovendien elke dag de mogelijkheid zich terug te trekken. Het geld wordt alleen overgemaakt als Egypte echt kiest voor de ontwikkeling van democratie en rechtstaat. Dit wordt volgens Timmermans van dag tot dag in de gaten gehouden. Zijn woorden waren echter aan dovemansoren gericht. Van Klaveren noemde de minister ‘naïef’, waarna een welles-nietes debat ontstond tussen de twee. Uiteindelijk liet Timmermans zich ontvallen dat het pas wat wordt tussen de PVV en de Arabische wereld ‘als daar geen moslims meer wonen’.

Op zijn Facebookpagina laat de minister weten:

Goed dat het vragenuurtje mij de gelegenheid bood wat misverstanden weg te nemen over de Europese steun aan Egypte. Geen nieuw geld en op ieder moment de mogelijkheid te stoppen. Zo kunnen regering en kamer goed de vinger aan de pols houden.

Het debat was na het een-tweetje overigens nog niet voorbij. Ook het CDA, de ChristenUnie en de SGP waren verbaasd over de toezegging voor het geld. Volgens Timmermans is er echter geen sprake van nieuwe toezeggingen, maar betreft het oude leningen, die bovendien ook al door de Kamer zijn goedgekeurd.

Trouw: Welles-nietes Timmermans en PVV over islamstandpunt

Geef een reactie

Laatste reacties (94)