21

Frustratie onder gedumpte Kamerleden

Woede, reddingsacties en teleurstelling onder kandidaten die het niet haalden

Bij PvdA, CDA en GroenLinks klinkt gemor over de samenstelling van de kandidatenlijsten. Het geweeklaag is vooral afkomstig van hen die het niet haalden en te laag of helemaal niet op de kandidatenlijst terecht kwamen.


Het AD kopt ‘Roddel en achterklap splijt kieslijst PvdA’. Samsom en Spekman zouden ‘respectloos’ omgaan met de afvallers. Het meest helder was econoom Jeroen de Lange. Hij is sinds kort Kamerlid maar een terugkeer zit er niet in. Hij twitterde verbolgen:

Het is voor mij – en naar ik weet vele anderen – onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet. Heb besloten mij terug te trekken van lijst.

Ook de Rotterdammer Metin Çelik is teleurgesteld. Hij twittert onder meer: 

Beste volgers, ik heb mijn kandidatuur vanmorgen ingetrokken omdat ik laag werd geplaatst op de conceptlijst. Ik wens de PvdA succes op 12/09 (…) Ik wil geen woord meer kwijt over mijn teleurstelling. Hoort allemaal bij het leven. Ik wil nu mijn werk als Kamerlid goed afronden.

In het AD beklaagt hij zich over het personeelsbeleid. Hij zegt nooit een wanklank gehoord te hebben maar niet ‘in het plaatje bij Samsom’ te passen. ‘Hoe dat er ook uit mag zien’. De krant citeert een anoniem – eveneens gewipt – Kamerlid. ‘Er is geen personeelsbeleid. Samsom is ook geen echte leider of manager. Hij heeft maar drie adviseurs: Diederik, Diederik en Diederik.’

Ook is er onder de verbitterden wrevel over de hoge – vierde – plaats van Tanja Jadnanasing: ‘Ze is inhoudelijk niet sterk, moet aan alle kanten worden gecoacht en als we discussiëren, mengt zij zich daar nauwelijks in. Een beetje John Leerdam-achtig, maar dan slimmer.’

Bij GroenLinks is het evenmin koek en ei. Kamerlid Arjan el Fassed is op een negende plaats beland, volgens de peilingen te laag om terug te keren. Nu sprak hem:

 “Ik heb twee jaar keihard gevochten, keihard gewerkt. Op basis daarvan had ik een hogere plek verdiend.” Hij hoopt via het congres, volgende week, alsnog hoger op de lijst te kunnen komen.

Naar verluidt gaat El Fassed een campagne via sociale media voeren om voorkeurstemmen te winnen. 

In Opzij doet Ineke van Gent een boekje open. Het aimabele Kamerlid maakte al eerder kenbaar bekend niet verkiesbaar te zijn. Nu blijkt waarom. Het partijbestuur vroeg haar, net nadat ze succesvol had meegewerkt aan het Lente-akkoord, af te zien van een terugkeer op de lijst. ‘Respectloos’ noemt Van Gent het. Het partijbestuur van GroenLinks klungelt daarmee op nieuw mis. Eerder al kwam het bestuur onder vuur te liggen vanwege de merkwaardige omgang met de verrassingskandidatuur van Tofik Dibi. Hij komt nu op eigen verzoek op de tiende plaats.

Bij het CDA is rumoer ontstaan rond het laten vallen van Pieter Omzigt. Ook hij gaat een campagne voeren om terug op de lijst te komen (zie video). Opvallende nieuwkomer op de lijst is Herma Boom en dat leidt tot boze tongen die beweren dat 

Boom haar dertiende plek dankt aan het feit dat zij in het verleden samenwerkte met Ank Bijleveld. Bijleveld is voorzitter van de adviescommissie die de nieuwe kandidaten beoordeelde. Boom werkte als ambtenaar in de gemeente Hof van Twente toen Bijleveld daar burgemeester was. Bijleveld weerspreekt de beschuldiging van vriendjespolitiek.

cc-foto: JvL

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)