Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Fukushima lekt weer radioactief water

  •  
05-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
Uitbater ontdekte gat in zuiveringsgebouw. Deel van het water waarschijnlijk al in oceaan gelopen
Grote hoeveelheden zeer radioactief water zijn uit de beschadigde Japanse kerncentrale bij Fukushima. Volgens de Britse krant The Guardian zou het om zeker 45 duizend liter gaan. Uitbater Tepco, die het lek meldde, vreest dat een deel van het water al de Grote Oceaan in is gelopen. Volgens deskundigen is het water besmet met het zeer radioactieve element strontium-90 dat bij inname botkanker veroorzaakt.
Het gaat om bluswater dat werd gebruikt om de kernreactoren te koelen na de verwoestende aardbeving afgelopen voorjaar en de daarop volgende explosies, zo meldt The Guardian. In de muur van een gebouw waar het bluswater werd gezuiverd is een groot gat ontdekt. De firma Tepco heeft zandzakken geplaatst om verdere lekkage te voorkomen. 
Het vrijgekomen strontium-90 doet er 29 jaar over om in radioactiviteit te halveren. In de tussentijd blijft het zwaar kankerverwekkend. Dit roept opnieuw vragen op over de veiligheid van kernenergie.
Lees meer bij The Guardian: Fukushima leaks radioactive water
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.