2

Fusiegemeenten naar de stembus voor herindelingsverkiezingen

Vandaag kunnen de inwoners van 37 Nederlandse gemeenten een stem uitbrengen bij de herindelingsverkiezingen. Het gaat om plaatsen die per 1 januari 2019 samengevoegd worden tot een nieuwe gemeente en daarom een nieuwe gemeenteraad krijgen. Bij elkaar gaat het om zo’n 10 procent van de Nederlandse gemeenten, waar samen ongeveer 700.000 kiesgerechtigden wonen, waaronder in Groningen, Haarlemmermeer en Noardeast-Fryslân.

Bij gemeenteraadsverkiezingen winnen vaak lokale partijen, maar desalniettemin voerde VVD-leider Mark Rutte, Lodewijk Asscher van de PvdA, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Rob Jetten van D66 afgelopen weekend campagne in Groningen, meldt NRC. Vooral de PvdA heeft uitzicht op een goed resultaat, de partij blijkt doorgaan zeer populair in het ‘rode noorden’.

De gemeentelijke herindeling van Nederland vordert met rasse schreden. Waren er tien jaar geleden nog 443 gemeenten, vanaf januari zijn dat er nog maar 355. Twee eeuwen geleden had Nederland nog zo’n 1.200 gemeenten.

Cc-foto: RNW.org

Geef een reactie

Laatste reacties (2)