15

Fusies tussen ziekenhuizen te snel goedgekeurd

Fusies tussen ziekenhuizen zijn in veel gevallen te gemakkelijk goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit stelt promovenda Anne-Fleur Roos in een onderzoek naar de fusies. Eerder liet de ACM al weten het toezicht op fusieplannen aan te scherpen. Uit eigen onderzoek van het ACM was namelijk gebleken dat fusies leiden tot hogere prijzen voor operaties en andere ingrepen, schrijft het Financieele Dagblad (FD).

Door de fusiegolf van de laatste jaren zijn ziekenhuizen ontstaan die te groot zijn om om te vallen. Hans van der Schoot, voorzitter van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) tegen het FD:

‘Bij een fusie tussen ziekenhuizen ontstaan altijd afdelingen die ‘too big to fail’ worden. Om een voorbeeld te noemen: in het moeder- en kindcentrum van het OLVG (ontstaan na een fusie tussen het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Lucas Andreas, red.) vinden 7000 bevallingen per jaar plaats. Die afdeling en dus het hele ziekenhuis kan niet wegvallen, want dan ontstaat er een enorm probleem.’

Een ander, niet door Roos genoemd, probleem bij de fusies is de totale afwezigheid van burgerlijke inspraak. Het voorbeeld van het Woerdense streekziekenhuis Zuwe Hofpoort (inmiddels opgegaan in het regionale Sint Antonius) spreekt tot de verbeelding. Ondanks het feit dat er 14.000 Woerdense handtekeningen zijn verzameld (totale inwonersaantal is 50.000) om de fusie een halt toe te roepen en een intensieve lobby in Den Haag is ingezet door het college van b en w stond de gemeenteraad volledig buitenspel. Op het moment dat besloten werd dat het ziekenhuis moest verdwijnen werd er zelfs nog een bescheiden winst gemaakt.

Uit het onderzoek van Roos blijkt dat deze, en wellicht andere fusies, ten onrechte zijn goedgekeurd. ‘Daarom is een strikter toezicht echt noodzakelijk,’ besluit ze.

Cc-foto: Arjan de Jongh

 

Geef een reactie

Laatste reacties (15)