37

Futuristische Japanse groentenkas breekt groene records

VIDEO: 10.000 kroppen sla per jaar voor nog geen 36 cent per stuk

De Japanners zijn nog een stap verder gegaan met de huis-tuin-en-keuken kas. Wie een garage heeft, kan misschien beter zijn auto buiten parkeren want de ‘Agri-Cube’ is groen en duurzaam en je kunt er gedurende het hele jaar wel 23 verschillende soorten groenten in laten groeien. De Japanse uitvinder Daiwa House Industry heeft uitgerekend dat het neerkomt op zo’n 36 eurocent per groente. En de kas bespaart je bovendien heel wat ritjes naar de supermarkt.

De Agri-Cube, ter grote van een parkeerplaats, werkt in zijn geheel op elektriciteit die bovendien ook via zonnepanelen kan worden verkregen. De groentekas kost zo’n 57.000 euro, maar dan heb je wel een duurzame groenteboer in huis die je vele jaren van verse groente voorziet. De uitvinding is bedoeld voor de kleine horeca-ondernemer, maar biedt zeker ook uitkomst voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. 

De kas heeft een eigen water-recyclesysteem en fluoriderende belichting waardoor zelfs mensen die nog geen ei kunnen bakken, er nauwelijks werk aan hebben. De onderzoekers van Daiwa House Industry ontdekten dat er 23 verschillen soorten groenten ongeveer dezelfde groeiperiode hebben. Dat maakt het mogelijk om ze in één kas bij elkaar te zetten. 

Fastcoexist: A Vegetable-Growing Factory That Fits In A Parking Space

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)