Laatste update 28 mei 2017, 16:02
148

FvD-kopstuk gelooft in extreem racistische complottheorie

Robert de Haze Winkelman, de 63-jarige organisatorische adviseur van Thierry Baudet’s Forum voor Democratie, plaatste vorige week een link naar de extreemrechtse ‘Kalergi’-complottheorie op twitter. Het zogenaamde ‘Plan van Kalergi’ zou een samenzwering zijn van de elite van de westerse wereld, om miljoenen vluchtelingen naar Europa te halen en die te ‘vermengen’ met het witte ras. De bevolking van Europa zou daardoor een inferieur ‘Euraziatisch-negroïde ras’ worden, om gemakkelijker onder de duim gehouden te kunnen worden door de elite.

Rassenhaat

‘Het plan van Kalergi was om via massa-immigratie de Europese mens te mengen tot een volgzaam soort. Komt erg dichtbij’ schreef De Haze Winkelman als kopje bij zijn link naar de paranoïde rassenleer. De FvD’er heeft de tweet inmiddels verwijderd vanwege alle ontstane ophef, maar neemt geen afstand van de complottheorie zelf. Tegen de Volkskrant noemt hij het enkel een slecht gekozen link, en ziet hij het nog steeds als een reële optie dat ’leidende mensen in de Europese Unie er zo’n geheime agenda op nahouden’.

Thierry Baudet reageerde op het bericht dat een van zijn adviseurs gelooft in rassenleer en complottheorieën met dat ‘hij het wat onhandig formuleert’. ‘Maar ik waardeer de man zeer’, vervolgt Baudet in de Volkskrant. Een snufje rassenhaat en een aluminiumhoedje meer of minder mag de pret bij het Forum niet drukken.

‘ontmaskeringsvirus’

De uitspraken van De Haze Winkelman, waarin hij vreest voor de vermenging van rassen tot een ‘volgzaam soort’ doen dan ook erg denken aan de ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk waar Baudet zelf uitspraken over deed. Een andere keer legde Baudet uit hoe het Westen volgens hem aan een ‘auto-immuunziekte’ zou lijden. ‘Een deel van ons organisme – een belangrijk deel: ons afweersysteem, datgene wat ons zou moeten beschermen – heeft zich tegen ons gekeerd.’

Dat Baudet echter kritiek krijgt op de uitspraken die hij en zijn partijgenoten doen en hij zich vervolgens voor de media moet verantwoorden vindt hij onterecht. ‘Mensen hebben het idee dat ze je bij een onhandige uitspraak ontmaskeren’, zei hij daarover toen hij toetrad tot de Tweede Kamer. Hij ziet dat hij als politicus op zijn uitspraken wordt beoordeeld als onderdeel van een ‘ontmaskeringsvirus’.

Hondenfluitjes

Het FvD geniet steun van veel alt-right fora, de fascistische beweging Erkenbrand en de frontman van de neonazistische Nederlandse Volksunie. Constant Kusters, de voorman van deze neonazi’s is een uitgesproken medestander van het Forum voor Democratie. Volgens Willem Wagenaar, onderzoeker van extreemrechtse groeperingen in Nederland voor de Anne Frank Stichting, komt dat omdat zijn uitspraken vaak op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Ze hoeven niet persé extreemrechts te zijn, maar raken wel degelijk een snaar bij extreemrechtse clubs.

Dit zou vergeleken kunnen worden met wat in Amerika ‘Dog Whistle Politics’ genoemd wordt. Boodschappen worden daarbij precies zo geformuleerd dat ze op een onschuldige manier geïnterpreteerd kunnen worden door de gehele bevolking, maar op een additionele, andere, of specifiekere manier resoneren bij een niche doelgroep. Zo kan een politicus bijvoorbeeld uitspraken doen die bij racisten erg populair zullen zijn, zonder dat hij bij het grote publiek te boek komt te staan als een racist.

Beoordeel ons op onze eigen standpunten

Baudet wil zich tegen de Volkskrant niet uitspreken over hoe wenselijk hij het vind dat extreemrechtse groepen fan zijn van zijn partij en neemt geen afstand van specifieke voorbeelden. De facistische groepering Erkenbrand zou volgens de leider van FvD alleen af en toe wat ‘uit de bocht’ vliegen, ‘maar het zijn gewoon jonge mensen die bezig zijn de wereld te ontdekken. En Kusters mag bijeenkomsten bijwonen en op mij stemmen, al zijn de teksten op zijn website soms absurd. We wonen in een vrij land. Mensen moeten ons op onze eigen standpunten beoordelen, niet op die van onze aanhangers’ aldus Baudet.

Volkskrant: Is Forum voor Democratie een extreem-rechtse partij?

 

Geef een reactie

Laatste reacties (148)