Laatste update 11:08
39

FvD-voorzitter Otten wil extreemrechtse ideologie binnenskamers houden

Grote opwinding in de (sociale) media zaterdagochtend over uitspraken van FvD-voorzitter Henk Otten. “Baudet trekt partij te veel naar rechts”, kopt het AD. “Baudet moet succes meer delen”, pikt de NOS op. De eerste blijft dichtbij de bron van alle commotie, een interview in NRC met als kop Tweede man van Forum Henk Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’

Dat Otten kritiek uit op Baudet wordt als groot nieuws gezien. Toch is dat de Standard Operating Procedure van het Forum voor Democratie, elkaar tegenspreken, het afgeven van tegenstrijdige boodschappen, het draagt allemaal bij aan het spektakel en zorgt voor de permanente aandacht waar de partij niet zonder kan. Trump en de zijnen opereren op dezelfde manier, met Twitter als Katjoesja-installatie waarmee onophoudelijk wordt gevuurd. Het is nodig om politiek te overleven als je voor de rest weinig ideeën hebt of die niet wilt uiten. De teloorgang van Wilders toont wat er met je gebeurt als populist als de media je niet meer permanent in de spotlights zetten, dan lopen de kiezers door naar de volgende attractie.

Wat zei Otten nou eigenlijk in NRC?

Kende u Baudets speech van tevoren?
„Nee, ik wist ook niet dat die 21 minuten zou duren. Ik had wel van tevoren tegen hem gezegd: ik zou een verbindende speech houden. Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo’n verhaal voor een lezing. Doe dit niet als heel Nederland bezig is met de uitslag. Ik zou alle lijsttrekkers uit de provincies op het podium hebben gehaald. Achteraf heb ik tegen hem gezegd: je had het succes meer moeten delen.”

Oftewel, Otten neemt geen afstand van de extreemrechtse praatjes, hij wil hooguit dat ze gemaskeerd worden en binnenskamers blijven. Dat is in lijn met de rest van zijn strategie. Door zijn uitspraken wekt hij de indruk dat het Forum Voor Democratie net als andere partijen is, waar verschillende opvattingen met elkaar bediscussieerd worden. De praktijk is dat Otten eerder door teleurgestelde FvD-aanhangers werd bekritiseerd omdat hij de interne democratie van de partij om zeep hielp en die discussie juist onmogelijk maakte.

Interviewers Petra de Koning en Philip de Witt Wijnen komen er later in het gesprek nog op terug. Daarbij blijkt opnieuw uit zijn antwoord dat het hem gaat om de beeldvorming:

Door uitspraken van Baudet moeten mensen in uw partij zich wel elke keer verdedigen.
„Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten. Het is misschien leuk om een gewaagde uitspraak te doen, maar we zijn nu een grote partij. Hij gaat over zijn eigen woorden, maar woorden hebben consequenties. Je hebt verantwoordelijkheid voor andere mensen. Het is de vraag of je een politieke partij moet gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt. Ik vind van niet.”

Otten is de man achter de campagnestrategie van FvD om de discussie te beperken. Daarover schreef de Volkskrant eerder: In de weken voor 20 maart is de boodschap van FvD bijna klinisch en gedisciplineerd. Intern is het hele partijverhaal samengebald in drie letters, zo vertellen betrokkenen: KIK. Klimaat, Immigratie, Koopkracht. Meer is er niet. Elke spreekbeurt, elk optreden wordt erop teruggegrepen: KIK. Al de rest is franje, leuk voor na de verkiezingen.

Dat ‘na de verkiezingen’ bleek letterlijk. De stembusuitslag was amper bekend of Baudet gebruikte de zendtijd van de NOS voor een meer dan 20 minuten lange speech waarin hij veelvuldig, in al dan niet bedekte termen, refereert aan extreemrechts gedachtegoed. Dat was voor de goede verstaander een duidelijk signaal aan zijn fanatieke aanhang. Hij gebruikte daarbij zogeheten dog whistles, woorden of begrippen die ongeïnformeerde luisteraars niets zeggen maar door extremisten als manna uit de hemel worden ontvangen. Een zin als “Net als die andere landen van die boreale wereld, worden we kapotgemaakt door mensen die ons juist zouden moeten beschermen” bijvoorbeeld, stoelt op een racistische complottheorie. Als je die niet kent lijkt het alleen maar wat verontwaardiging. NRC gaat daar ook op in:

Je hebt ook zoiets als de ‘hondenfluit’.
„De dog whistle, ja. NRC had een intelligent stuk van Melvin Schut. Hij zegt: je trekt in feite de partij naar rechts en dan verlies je de verbinding met het centrum. Dat was mijn analyse ook. Je trekt de partij met een ruk de kant op waar je volgens mij niet moet zijn.”

Een kant waar je niet moet zijn. Otten presenteert zijn partij zo als een die bij het centrum hoort. Met hooguit een extremistische uitglijder af en toe. Zo gebruik je het beeld van ‘interne verdeeldheid’ en een ‘jonge hond’ als leider om je extremistische partij als geheel een gematigder gezicht te geven.

cc-foto: Pablo Andrés Rivero

Geef een reactie

Laatste reacties (39)