33

G20 pakt banken niet aan

Grote economiën van de wereld werken individueel aan strengere regels voor banken, maar maken geen haast met implementatie... Banken klagen dat maatregelen economisch herstel vertragen

De G20 zal geen wereldwijde afspraken maken over nieuwe regels voor banken. Individueel werken de grote economieën van de wereld wel aan eisen voor kapitaalkracht en liquiditeit die banken stabieler moeten maken, maar ze zeggen ook dat ze met de implementatie geen haast zullen maken. Dat is zondag gebleken bij de afronding van de top in Canada.

Over nieuwe regels voor banken zal verder worden gesproken op de volgende vergadering van de G20, de groep van 19 grootste economiën van de wereld plus de Europese Unie, in de Noord-Koreaanse hoofdstad Seoel in november. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times maandag.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei dat er weliswaar vooruitgang was geboekt, maar dat er nog geen akkoord was bereikt over nieuwe regels voor de kapitaalkracht en liquiditeit van banken.

Deze regels zouden ervoor moeten zorgen dat banken bij een volgende crisis zichzelf kunnen redden. Onderhandelaars vrezen echter dat banken terughoudender zullen worden met het verstrekken van kredieten als ze aan stengere regels moeten voldoen. Dit zou ten koste gaan van het herstel van de economie. Vergeten lijkt dat ongecontoleerde kredietverstrekking door banken aan de basis heeft gestaan van de huidige wereldwijde financiële en economische crisis.

“De beste manier hierin een balans te vinden, is door ambitieuze doelen te stellen, maar wel een overgangsperiode toe te staan, zodat men zich aan de nieuwe standaard kan aanpassen”, aldus Geithner.

Lees hier meer over de G20-top

Foto: Flickr CC Steve Rhodes

Geef een reactie

Laatste reacties (33)