7

Gaat Spanje stierenvechten door strot Catalonië duwen?

Spaans parlement wil 'corrida's' in Catalonië weer legaliseren: 'Het is de traditie van Spanje'

Let op: Video kan als schokkend worden ervaren

Bullfighting from Simone Bissolati on Vimeo.

Sinds 1 januari 2012 geldt in Catalonië een verbod op het stierenvechten. Nu meer dan 600.000 mensen een petitie hebben getekend om stierenvechten toch weer mogelijk te maken, gaat het Spaanse parlement het debat over corrida’s weer aan. Overwogen wordt het stierenvechten te beschermen als deel van het Spaanse culturele erfgoed. Dat meldt onder meer de Volkskrant.

In Spanje zijn 500.000 handtekeningen nodig om een wetsvoorstel voor te leggen aan parlementsleden. Het is de Catalaanse federatie van organisatoren van corrida’s ruimschoots gelukt om aan dit aantal te komen met een petitie om het stierenvechten te beschermen.

In het wetsvoorstel staat:

Het stierenvechten maakt deel uit van de globale Spaanse cultuur, van het historische patrimonium en van het culturele gemeengoed van alle Spanjaarden.

Het parlementslid van regeringspartij Partido Popular, Manuel Abendea, dat het wetsvoorstel moet verdedigen, benadrukt dat het niet de bedoeling is stierenvechten in Catalonië onder drang te herintroduceren:

Ik zal met vuur het artistieke, economische en ecologische belang van de corrida’s en van het stierenvechten in het algemeen verdedigen. We willen dat het stierenvechten terugkeert naar Catalonië via akkoorden en niet onder dwang.

Veel Spanjaarden zien het verbod op stierenvechten in Catalonië als een opzettelijke belediging van Catalaanse nationalisten tegen Spanje.

Stierenvechten zijn overigens niet meer zo populair in Spanje als in het verleden, onder meer door de economische crisis. Het verbod op corrida’s in Catalonië heeft trouwens niet tot heel veel resultaat geleid: er werden al minder corrida’s gehouden. Bovendien wisten regionale wetgevers aparte wetgeving door te loodsen die het mogelijk maakt om bij ‘correbous’, kleine stads feesten, vlammende ballen van was of vuurwerk aan de hoorns van de stieren te bevestigen en de bange dieren los te laten op stadspleinen.

Volkskrant: Catalaans verbod op stierenvechten onder druk

Geef een reactie

Laatste reacties (7)