5

Gas van Total lekt nog altijd in de Noordzee

Al twee weken lang lekt dagelijks 200.000 kubieke meter aardgas

Een team onderzoekers is donderdagavond op het Elgin-boorplatform aangekomen. Het Total-platform vlak voor de kust van het Schotse Aberdeen lekt al sinds twee weken gas in de Noordzee. De wetenschappers gaan onderzoeken hoe de lekkende gaswolk afgezwakt kan worden. Tegelijkertijd gaan zeebiologen van Marine Scotland onderzoeken wat de impact van de gaslek is op het milieu.

Sinds een week lekt dagelijks ongeveer 200.000 kubieke meter aardgas. Het lek bevindt zich op ongeveer 4.000 meter diepte. Het is de eerste keer dat mensen teruggaan naar het platform dat ruim twee weken geleden, op 25 maart werd geëvacueerd.

De ploeg bestaat uit drie mensen die ooit de installatie hebben gebouwd en vijf andere mensen van het bedrijf Wild Well Control die gespecialiseerd zijn in het aftoppen van gasputten. Het team zal zich voornamelijk richten op het afdichten van de gaslek. Ze moeten bekijken of het mogelijk is rechtstreeks modder in de zwakker geworden gasbron te pompen. Een andere optie die veel tijd en miljarden euro’s kost, is een schacht boren om het gas om te leiden.

Richard Lochhead, afgevaardige van het Schotse milieuministerie meent dat de lek tot nu toe minimaal is geweest en dat het weinig impact op het milieu heeft.

Ik verwacht geen bewijs van een mogelijke impact op het zeeleven, maar zolang het lek niet gedicht is, moeten we dagelijks controleren wat er gebeurd om te kunnen begrijpen welke impact het mogelijk kan hebben.”

Slechte weersomstandigheden maakte het lange tijd niet mogelijk om de werkzaamheden te verrichten. Afgelopen week viel er nog twintig centimeter sneeuw. Landen met een helikopter was daardoor onmogelijk. Total heeft toegezegd dat er de komende tien dagen meerdere helikopters op Elgin zullen landen met mensen die het onderzoek zullen versterken. De oliegigant schat dat de hele operatie ongeveer 1,5 miljoen dollar kost, zo’n 1,1 miljoen euro.

Update 23:55

De Morgen meldt:

De Franse oliegigant Total kan het lek dichten dat bijna twee weken geleden ontstond op zijn gasboorplatform in de Noordzee, voor de kust van de Schotse stad Aberdeen. Dat meldt het bedrijf.

Update zaterdag 7 april

Verkenners hebben vrijdag geen gas op het platformgedeelte aangetroffen. Dat betekent dat het gas zich niet over het platform heeft verspreidt, maar rechtstreeks de lucht in gaat. Volgende week gaat Total modder in de lekkende bron pompen om het lek te dichten.

BBC: Total gas leak: Scientists test marine
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)