50

Gastouderbureaus voldoen niet aan eisen

Als de inspectie zich meldt, heffen ze zich op, dat schrijft De Pers

Uit het jongste jaarverslag van de GGD blijkt dat er ‘ernstige overtredingen’ worden begaan door de bureaus die bemiddelen bij de opvang van kinderen door particulieren en daar een overheidsvergoeding voor ontvangen. Zo worden de achtergronden amper gechekt en de opvangplaaten onvoldoende geïnspecteerd.

De Pers schrijft:

Gastouder John de Vries versleet in Rotterdam verschillende bureaus. De begeleiding en controle die het gastouderbureau moet bieden bestond vaak uit niet meer dan een enkel bliksembezoek. ‘Het is meer klantjes binnenhalen dan professioneel bezig zijn’, vertelt De Vries. ‘Op veel van mijn vragen konden de mensen van het gastouderbureau geen antwoord geven en daarna waren ze veelal onbereikbaar.’

In Den Haag voldoen maar 3 van de 20 geïnspecteerde gastouderbureaus aan de kwaliteitseisen. Een woordvoerder van de GGD verklaart bij navraag dat de problemen meevallen, althans in vergelijking met voorgaande jaren. Verwacht wordt dat dit jaar ruim 50.000 gastouders zich aanmelden, terwijl er op 20.000 aanmeldingen werd gerekend. De  onverwachte omvang maakt controle lastig. De GGD heeft het Ministerie van OCW meer geld gevraagd om de controletaak beter te kunnen vervullen.

cc-foto: .jocelyn.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)