51

‘Gat in ozonlaag wordt kleiner’

Argentijnse wetenschappers zijn voorzichtig, maar zien tekenen van verbetering

Het gat in de ozonlaag wordt kleiner. Dat zeggen Argentijnse wetenschappers. Hoewel ze tekenen van beterschap zien, zijn ze nog wel voorzichtig over de toekomst. Dat meldt onder meer de Vlaamse website De Morgen.

Gerardo Carbajal van het Departement Atmosferische Monitoring en Geofysica (Vaygeo), over de krimp van het gat:

Dit jaar was het beter, maar het probleem is nog niet opgelost. Het gat kan in 2013 evengoed weer naar een recordgrootte groeien.

Susana Díaz, ingenieur bij het Zuidelijke Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (Cadic) beaamt dat ‘in recente jaren een kleine vermindering van het ozondeficiet is vastgesteld in het zogenaamde gat’. Zij is hoofd van het Ozonlaboratorium van Cadic. Het centrum meet de hoeveelheid ultraviolette stralen van de zon die de stad Ushuaia bereiken, om zo de staat van de ozonlaag te controleren.

De afmetingen van het gat in de ozonlaag variëren. In sommige jaren bereikte het een oppervlakte van 30 miljoen vierkante kilometer. De afgelopen weken is het gat gekrompen tot 22 miljoen vierkante kilometer.

Volgens wetenschappers is het gat ontstaan door het gebruik van schadelijke chemicaliën als CFK’s. Met het Montrealprotocol besloten landen wereldwijd de stoffen uit te faseren. Het duurt echter nog even voordat de resultaten daarvan echt meetbaar zijn: de schadelijke chemicaliën kunnen er makkelijk tien jaar over doen om de ozonlaag te bereiken. Daarna heeft het gat de tijd nodig om zich te herstellen. Volledig herstel kan volgens wetenschappers dan ook 40 tot 60 jaar op zich laten wachten.

De Morgen: Het gat in de ozonlaag wordt kleiner

cc-foto: Nasa

Geef een reactie

Laatste reacties (51)