221

Gaza-jongeren zijn alle partijen spuugzat

Manifest tegen Hamas, Israël en de rest

De tekst van het ‘Manifest for Change’ dat acht studenten uit Gaza opstelden liegt er niet om: ‘Fuck Hamas. Fuck Israel. Fuck Fatah. Fuck UN. Fuck UNWRA. Fuck USA! We, the youth in Gaza, are so fed up with Israel, Hamas, the occupation, the violations of human rights and the indifference of the international community!’

De jongeren, drie vrouwen en vijf mannen, zeggen dat een nachtmerrie binnen een nachtmerrie leven. Als het niet de Israëlische wapens zijn die hun leven bedreigen, dan wel de ordetroepen van Hamas. 

We willen schreeuwen en de muur van stilte, onrechtvaardigheid en onverschilligheid doorbreken zoals F16’s door de geluidsbarrière gaan. Schreeuwen met alle kracht in ons wezen om de immense frustratie er uit te gooien die ons opvreet vanwege de kloterige situatie waar we in leven. We zijn als luizen tussen twee vingernagels die een nachtmerrie binnen een nachtmerrie beleven, zonder ruimte voor hoop, zonder ruimte voor vrijheid.

We worden doodziek in deze politieke strijd gevangen te zitten, we zijn er doodziek van om in de gitzwarte nachten de vliegtuigen boven onze huizen te horen circkelen, we zijn er doodziek van dat onschuldige boeren neergeschoten worden in de bufferzone omdat ze voor hun land willen zorgen, we zijn doodziek van de baardmannen die met hun wapens lopen te zwaaien en hun macht misbruiken, die jongeren die demonstreren voor hun overtuiging, in elkaar slaan of opsluiten.

We zijn de muur van schaamte zat die ons scheidt van de rest van ons land en ons opgesloten houdt in een stukje land ter grootte van een postzegel. We zijn het zat neergezet te worden als terroristen, zelfgekweekte fanatici met explosieven in onze zakken en het kwaad in onze ogen.

We zijn de onverschilligheid van de internationale gemeenschap zat, de zogenaamde experts die hun zorgen uiten en nieuwe resoluties opstellen maar te laf zijn om de uitvoering er van af te dwingen. We zijn het ziek en zat om een rotleven te leiden, opgesloten te zijn door Israël, in elkaar geslagen te worden door Hamas en compleet genegeerd te worden door de rest van de wereld.

Er woedt een opstand in ons, een immense ontevredenheid en frustratie die ons zal vernietigen tenzij we een manier vinden om die energie te kanaliseren in iets dat de huidige toestand kan uitdagen en ons hoop kan geven.”

(Volledige tekst)

De jongeren hebben drie eisen: vrijheid, een normaal leven en vrede. Ze kondigen aan die doelen te bereiken door eerst de bezetting om hen heen te verslaan. Hun Facebook-protestpagina heeft al duizenden supporters, waaronder volgens de groep vele Gaza-inwoners.

The Guardian heeft een exclusief interview met de opstellers van het gepassioneerde manifest.

The Guardian: Gazan youth issue manifesto to vent their anger with all sides in the conflict

Facebook-pagina: Gaza Youth Breaks Out (GYBO)

cc-foto: Andreas Lunde

Geef een reactie

Laatste reacties (221)