6

Gbagbo geeft nog niet op

UPDATE: Nog steeds geen definitief einde aan maandenlange strijd die uitmondde in een burgeroorlog

Laurent Gbagbo geeft zijn presidentschap nog niet op. Persbureau Reuters meldde eerder dat de Ivoriaanse leider zou opstappen, maar dat bericht wordt nog niet bevestigd door een woordvoerder van de VN en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé. De militairen die nog trouw waren aan Gbagbo hebben zich al wel overgegeven.

Aan de burgeroorlog in Ivoorkust waardoor zeker een miljoen mensen vluchtte en zeker 422 mensen omkwamen is nog geen definitief einde gekomen. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé wordt er nog altijd gepraat, en is er ‘nog geen sprake van overgave’.

Na militair ingrijpen door VN-troepen en Frankrijk stuurde Gbagbo twee generaals naar die met de internationale gemeenschap zou onderhandelen over zijn aftreden. Voorafgaand aan de onderhandelingen meldde een woordvoerder van de voormalige Ivoriaanse president dat er onderhandeld zou worden over een machtsoverdracht aan Alassane Ouattara, de internationale erkende winnaar van de verkiezingen in Ivoorkust.

Gbagbo’s belangrijkste adviseur liet de Ivoriaanse leider maandag in de steek. Alcide Djédjé was medeoprichter van de partij van Gbagbo en minister van Buitenlandse Zaken. Maandagavond namen twee Franse legerhelikopters de Ivoriaanse stad Abidjan onder vuur. Dat was nog de enige stad die nog niet veroverd was door troepen van Ouattara. VN-secretaris generaal Ban Ki Moon had Frankrijk verzocht militair in te grijpen om burgers in het land te beschermen. De grootste gevechten in Abidjan zijn inmiddels voorbij. Alleen jongeren schieten nog met vuurwapens schrijft Trouw.

Update 23.30

Gbagbo maakte later op de avond bekend dat zijn generaals alleen gepraat hebben over een staakt-het-vuren met de strijders van zijn rivaal Alassane Ouattara.

Het leger heeft gevraagd om een beëindiging van de strijd”, aldus de president in een interview met de Franse televisiezender LCI. “Het leger onderhandelt nu over de voorwaarden voor zo’n wapenstilstand met de andere partijen op de grond. Maar op politiek niveau is er nog geen enkele besluit genomen.

Volkskrant: Gbagbo geeft zich nog niet over maar is daar wel toe bereid

Geef een reactie

Laatste reacties (6)