1

Gebruikers van Tinder: pas op je privacy!

Populaire dating-app Tinder slaat de plank mis met privacybeleid ... Advocatenkantoor vindt fouten in de regels

Bijna 1,2 miljoen Nederlanders maken gebruik van de nieuwe anonieme datingsite Tinder. Maar is Tinder wel echt zo anoniem? Het in technologie, media en communicatie gespecialiseerde advocatenkantoor SOLV nam het privacybeleid van de app onder de loep en waarschuwt Tinder-gebruikers voor hun privacy.

Voor wie nog niet weet wat het is, Tinder is een app waarbij je anoniem met andere mensen uit je  directe omgeving contact kunt leggen. Zie ook de opinie van Nazima Shaikh die Tinder uitprobeerde. In de app krijgen je willekeurige foto’s te zien van mensen uit je buurt waarbij je moet aangeven of je die persoon leuk vindt of niet. Als je allebei op het hartje hebt geklikt, word je aan elkaar voorgesteld en kun je gaan chatten. Inloggen op Tinder doe je via je Facebook account en gebruikt de gegevens die je op Facebook hebt staan.

Volgens SOLV, die de privacy policy heeft bestudeerd, slaat Tinder de privacyplank mis.
Zo blijkt dat Tinder bijna alle gegevens overneemt van het Facebookprofiel van de gebruiker. Onder andere je volledige naam, telefoonnummer, geboorteplaats, geslacht, e-mailadres, foto’s, alle likes die een Facebookgebruiker heeft gegeven en nog veel meer. Ook worden de namen en foto’s van alle Facebookvrienden van de Tindergebruiker verwerkt. Daarbij verwerkt Tinder ook het unieke ID-nummer van je telefoon, de locatie, het IP adres en instellingen op je telefoon zoals taal en tijdzone. Maar als je Tinder op je telefoon zet, hoef je alleen toestemming te geven voor het gebruiken van je Facebookprofiel. Nergens verwijst de app naar de privacy policy.

Volgens SOLV mogen je persoonsgegevens alleen maar worden verwerkt als je daar ondubbelzinnig toestemming voor geeft of als het echt noodzakelijk is. Dat eerste gaat mis, als je alleen maar toestemming geeft tot het gebruiken van je Facebookprofiel, geef je niet ondubbelzinnig toestemming tot het gebruiken van je persoonsgegevens, aldus het advocatenkantoor. Ook in het tweede geval gaat er iets is. Je locatie is noodzakelijk, anders heb je niets aan Tinder, maar niet noodzakelijk zijn het unieke ID nummer van je telefoon en de namen en foto’s van je Facebookvrienden.

Volgens Tinder is dit wel toegestaan en wel om de volgende reden, schrijft SOLV: “Whenever you voluntarily disclose personal information on publicly-viewable screens or pages, that information will be publicly available and can be collected and used by others.” Volgens SOLV gaat dat natuurlijk niet op als je Facebook profiel is afgeschermd, maar ook als je Facebookprofiel niet is afgeschermd heb je voor de verwerking van je gegevens door Tinder een aparte grondslag nodig.

Het verwerken van het unieke ID nummer van een telefoon, namen en foto’s van Facebookvrienden van de Tindergebruiker is volgens SOLV dus in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, ongeacht wat de privacy policy van de dating-app.

Dus Tinder-gebruikers zijn gewaarschuwd. Maar misschien waren ze dat al, want het is sowieso de vraag hoeveel privacy je nog hebt als blijkt dat je stiekem chat met mensen uit je eigen buurt.

CC foto: Nathan Rupert

Geef een reactie

Laatste reactie