15

Gebrek aan crèches voor azc-peuters is een gemiste kans

cc-foto: Gerard Bierens
cc-foto: Gerard Bierens

Jonge kinderen in asielzoekerscentra moeten naar de peuterspeelzaal. Dat vinden brancheorganisaties van basisscholen en peuterspeelzalen. Volgens hen zorgt dat bij de kinderen voor een geringere taalachterstand en helpt het hen in de omgang met andere kinderen. Dat schrijft het AD.

Voor kinderen ouder dan 4 jaar in asielzoekerscentra geldt al dat zij naar de basisschool gaan. Maar voor de allerjongsten is vrijwel niets geregeld. Volgens brancheorganisaties zijn kinderen onder de 4 jaar in het beste geval toegewezen op een speellokaal. ‘Een gemiste kans’, vinden de organisaties. ‘Jonge kinderen leren op deze leeftijd door samen te spelen, ook dat draagt bij aan een goede ontwikkeling van deze kinderen.’

Dat er nauwelijks peuteropvang is, is te wijten aan de kosten. Vooral kleine gemeenten hebben moeite de financiering van peuterspeelzalen te regelen. Zij krijgen voor de opvang van de kinderen geen extra geld, aangezien vluchtelingen niet ingeschreven staan in de basisadministratie. Daarnaast kunnen de ouders geen eigen bijdrage betalen. De brancheorganisaties vinden nu dat het Rijk meer geld moet uittrekken voor professionele peuteropvang. Volgens hen kunnen de kosten van taalonderwijs omlaag wanneer kinderen niet meer een taalachterstand aan de basisschool beginnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)