Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen celstraf voor hulp bij zelfdoding moeder

  •  
22-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Moek300.jpg
Rechter: Zoon Heringa's handelen was ingegeven door naastenliefde ... Moeks dood was haar wens 
De 71-jarige Albert Heringa is wel schuldig, maar krijgt geen straf voor het helpen sterven van zijn 99-jarige moeder. Die uitspraak deed de rechtbank in Zutphen dinsdag, zo meldt Trouw.
Het Openbaar Ministerie (OM) had een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Volgens het OM nam Heringa het recht in eigen handen door zijn moeder te helpen bij haar dood.
Heringa’s advocaat Wim Anker verklaarde eerder voor de rechter dat er sprake was van een noodtoestand. Heringa zou hebben gehandeld uit overmacht. De rechtbank verwierp dit beroep, omdat Heringa en zijn moeder geen tweede arts consulteerden nadat duidelijk was geworden dat haar eigen huisarts niet zonder meer wilde meewerken. Toch staat het volgens de rechter vast dat Heringa’s handelen was ingegeven door naastenliefde en dat Moeks dood de wens was van zowel zoon als moeder.
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) is tevreden over het vonnis.  “Al zou vrijspraak nog mooier geweest zijn”, zei directeur Petra de Jong.
Heringa zegt zelf dat met de uitspraak de kous nog niet af is, omdat hij geen aanzet ziet tot nieuwe wetgeving.
Doordat ik schuldig ben bevonden zonder strafoplegging, blijft de strafbaarheid van dit handelen in stand. Daardoor kunnen mensen in eenzelfde situatie nog steeds niet transparant zijn.
Heringa en zijn advocaat beraden zich nog op hoger beroep.
Heringa maakte over de dood van zijn moeder de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ uit over deze hulp bij zelfdoding.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.