Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen EU-coronasteun voor Hongarije en Polen als ze blijven dwarsliggen

  •  
07-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki visit

© epa08844152 A handout photo made available by the Hungarian PM' Press Office shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and his Polish counterpart Mateusz Morawiecki hold a press confere

Als Hongarije en Polen de EU-begroting blijven blokkeren, dan kunnen ze geen aanspraak meer maken op geld uit het coronaherstelfonds van 750 miljard euro. De andere 25 EU-lidstaten geven de twee dwarsliggers nog tot dinsdag om hun verzet op te geven, meldt dagblad Trouw.
"Als er dinsdag ‘geen overeenkomst of duidelijk signaal’ vanuit Boedapest en Warschau komt, zal ‘plan B’ in werking treden. De Europese Commissie is al een tijdje aan het onderzoeken hoe zo’n (qua aantal deelnemers) afgeslankt coronafonds kan worden opgezet binnen de wettelijke EU-kaders. Als dit scenario wordt doorgezet, komt er mogelijk in januari een concreet commissievoorstel."
Respect voor de rechtsstaat is een vereiste om aanspraak te kunnen maken op financiële hulp uit het coronafonds. Omdat Polen en Hongarije die voorwaarde beschouwen als ‘chantage’, chanteren zij nu de andere lidstaten door de EU-meerjarenbegroting te blokkeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.