27

Geen gas uit Groningen of Rusland, dan maar uit de Noordzee?

Kamer verdeeld over plannen van minister Kamp om gas te winnen in de Noordzee

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft plannen om meer gas te winnen uit de bodem onder de Noordzee. Dat schrijft onder meer de Volkskrant. Nu de gaskraan in Groningen steeds dichter wordt gedraaid en het gas uit Rusland een politiek tintje heeft, is de minister naarstig opzoek naar alternatieven. Windmolenparken op de Noordzee leveren nog niet voldoende energie op, en dus wil Kamp het ontstane gat vullen met gas uit de Noordzee. De Kamer is verdeeld.

Zo is regeringspartij PvdA tegen. Kamps eigen VVD staat wel positief tegenover het idee, evenals een aantal oppositiepartijen. Zo is D66 ‘voorzichtig positief’ en begrijpt het CDA de keuze van de minister, al wil de laatste partij nog wel van Kamp weten wat dit dan betekent voor zijn ambities met duurzame energie. Ook de SP zegt Kamp te steunen, mits hij Groningen sneller ontlast. Maar, zo zegt de partij, als de plannen duurder zijn dan gas kopen van Rusland, dan zijn ze onzinnig.

Dagblad Trouw schrijft over de plannen van Kamp:

Onder het wateroppervlak liggen nu nog enorme onaangeroerde gasvoorraden. Kamp hoopt bedrijven zo ver te krijgen dat ze de laatste resten aardgas uit de Noordzee oppompen. Zo kan Nederland er warmpjes bij zitten tot alle energie duurzaam is en hoeven we minder aardgas te kopen van Rusland, is zijn overtuiging.

Milieuorganisaties denken dat Kamp vooral bezig is met het opvullen van het gat in zijn begroting. De rechter oordeelde onlangs nog in het voordeel van Urgenda, dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. De toekomst van energie moet dan ook in duurzame energie zitten. Zo zegt Ike Teuling, van Milieudefensie:

De staat is in juni op de vingers getikt en zou inmiddels toch moeten weten dat de toekomst van energie honderd procent duurzaam is. Aan nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen moet het kabinet niet meer beginnen, het moet juist als de wiedeweerga investeren in duurzame energie en energiebesparing.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (27)