Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen plek voor asielzoekers die mogen blijven

  •  
06-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
azc300.png
Doorstroom naar woningen stokt … Asielzoekerscentra raken overvol
De hoge instroom van vluchtelingen uit door oorlog geteisterde landen als Syrië blijft aanhouden. Op de vlucht voor de dreigende bommen in het thuisland, opzoek naar een veilige haven, komen de asielzoekers onder meer in ons land aan. Wie recht blijkt te hebben op een verblijfsvergunning, zit vaak nog maanden vast in een asielzoekerscentrum, doordat er nauwelijks woningen beschikbaar zijn. Daardoor stokt de doorstroom en raken de azc’s overvol.
RTEmagicC_azc850.png
Gemiddeld komen er 1.200 mensen per week binnen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het aantal neemt toe; in de eerste zeven maanden van dit jaar kwamen er ruim 4.000 meer asielzoekers binnen dan in dezelfde periode vorig jaar; 21.000 tegenover 17.000.
Het is niet alleen de vluchteling die zich aanmeldt, maar ook de nareizigers. Jan Stalman van het COA:
Een persoon uit een familie heeft hier een verblijfsvergunning gekregen, bijvoorbeeld de vader. Hij is erkend als vluchteling, zijn vrouw en kinderen mogen dan ook naar Nederland komen. Die groep groeit aanzienlijk: eenderde van alle vluchtelingen die naar Nederland komen, bestaat uit mensen die een familielid nareizen. Dat betekent dat we niet één persoon, maar gemiddeld drie tot vier mensen extra moeten opvangen. De zogenoemde gezinsherenigers krijgen niet gelijk een huis bij aankomst, vaak moeten zij nog lang wachten in een azc voordat er een huis beschikbaar komt. Tot die tijd staat hun leven in de wachtstand. Want ouders kunnen niet beginnen met inburgeren en met werken. Dat kan pas zodra ze een woning hebben en zich inschrijven bij een gemeente.
Asielzoekers uit Syrië en Eritrea krijgen vrijwel allemaal een tijdelijke verblijfsvergunning, omdat terugsturen naar land van herkomst onmenselijk is. Begin dit jaar raamde de Verenigde Naties bijvoorbeeld het aantal doden in de burgeroorlog in Syrië op 220.000. Vanwege de oorlog, die in 2011 begon, zijn inmiddels miljoenen mensen op de vlucht. Het leeuwendeel heeft gekozen voor opvang in de regio. Zo vangt Turkije ten minste 1,5 miljoen Syriërs op, in Libanon staan zo’n 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd, al vermoedt men dat dat aantal vele malen hoger ligt. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.