Laatste update 17:55
84

‘Geen politicus krijgt zoveel mensen op de been als Jesse Klaver’

In Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit, het nieuwe crossmediale programma van Joop, deze week onder meer aandacht voor het onderzoek dat Vrij Nederland liet verrichten naar de politieke belangstelling en kennis onder jongeren. Sommige mensen schrikken van de resultaten. Veel jongeren weten bijvoorbeeld niet dat de Tweede Kamer rechtstreeks wordt gekozen en een fors deel blijkt sympathie te hebben voor de PVV.

Arno Bonte, gemeenteraadslid voor GroenLinks en nummer 25 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen relativeert de resultaten. Dat jongeren niet met politiek bezig zijn is volgens hem niet uitzonderlijk. Er gloort wat hem betreft hoop want Jesse Klaver oefent een grote aantrekkingskracht uit op jongeren. “De bijeenkomst in Nijmegen waar 1200 mensen op af kwamen, telde een grote hoeveelheid jongeren.” Gespreksleider Francisco van Jole constateerde daarop dat er tot nu toe geen politiek leider is die zoveel mensen op de been weet te krijgen als Klaver. Bonte beaamt dat gretig.

Het fragment was te beluisteren in de nachtuitzending van Hier Hoor Je Hoe Het Echt Zit (op minuut 34), met daarin ook telefonisch contact met hoogleraar Renée Römkens, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, die speciaal naar Washington is afgereisd om deel te nemen aan de Women’s March. Luisteraars reageerden in grote getale op de Vraag van de Week: Mag RTL door de peilingen laten bepalen wie er deelneemt aan het Premiersdebat? Het overgrote deel van de bellers vindt dat geen goed idee.

De hele uitzending (mp3), met geselecteerde podcastfragmenten en gepresenteerd door Francisco van Jole en Joyce Brekelmans, kun je hier terugluisteren. Of beluister hieronder de integrale podcasts met boeiende gesprekken over actuele kwestie in de aanloop naar de verkiezingen.

kee

In Den Haag sprak Peter Kee met lobbyist Mees van der Poel, Peter Kwint van SP Amsterdam en Jaques Monasch, de nummer 2 van zijn de partij Nieuwe Wegen. Ze bespreken in Nieuwspoort de bemoeienis van de Russen met de verkiezingen, het grote RTL-debat en het premierschap dat steeds meer inzet wordt. Wie is er echt klaar voor Het Torentje?

In De Balie in Amsterdam zat David van der Wilde aan tafel met Faiza Oulahsen van Greenpeace, Dieuwertje Kuijpers van de VU in Amsterdam en Ilco van der Linden, onder andere initiatiefnemer van Dance4Life en sinds kort nummer 19 op de lijst van de PvdA. Er werd gepraat over het uitsluiten van de PVV en de grote problemen die klimaatverandering met zich meebrengt.

Simone Dekkers, redacteur van De Nieuws BV, Eeva Liukku van opiniesite Vers Beton en Arno Bonte van Groenlinks Rotterdam spreken onder leiding van Francisco van Jole over actuele kwesties. Onder andere over het gebrek aan diversiteit in de lijst van Groenlinks, jongeren en politiek, de Brexit als issue in de verkiezingen en de vraag of het slim is om Wilders uit te sluiten van regeringsdeelname.

Je kunt de afleveringen ook beluisteren met de Stitcher app

Geef een reactie

Laatste reacties (84)