71

‘Geen psychische hulp meer uit basispakket’

Basisverzekering wordt, als alles volgens plan gaat, komende jaren compleet uitgekleed

In het kader van de bezuinigingen wordt de basisverzekering de kopende jaren compleet uitgekleed. Zo wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de psychische hulp: waarschijnlijk wordt deze vanaf 2015 niet meer vergoed vanuit het basispakket.

Volgens de Telegraaf is afgelopen zomer een lijst met bezuinigingen ter goedkeuring naar het Centraal Planbureau gestuurd. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat deze lijst niet van het ministerie komt. Het zou om een eigen lijst van het CPB gaan.

In deze plannen staat dat de behandeling van depressies en angststoornissen helemaal niet meer wordt vergoed. Zo kan 360 miljoen euro bespaard worden op de geestelijke gezondheidszorg. Ook wordt de vergoeding voor de behandeling van verslavingsproblemen geschrapt.

Ook zouden alleen ingrepen die medisch noodzakelijk zijn voortaan vanuit het basispakket worden vergoed. Nieuwe medicijnen en behandelmethode worden voortaan eerst enige tijd vergoed. Daarna wordt gekeken hoe de kosten zich ontwikkelen; blijkt het te duur, dan kan verdere vergoeding uit de basisverzekering ook worden gestaakt.

De Volkskrant meldt dat ook de fysiotherapeut en de osteopaat vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer worden vergoed. In totaal wordt zo’n 1,5 miljard euro gesneden uit het basispakket.

De plannen gaan pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer.

NRC: ‘Psychische hulp verdwijnt uit basispakket’

Geef een reactie

Laatste reacties (71)