37

Geen sci-fi: meteoriet slaat in op Russisch grondgebied

400 Mensen in Oeral-gebergte gewond geraakt ... Rusland schiet op grote meteoriet die langs de aarde scheert

Het was misschien nog geen dinosaur-killer, maar de meteoriet die vannacht in Rusland insloeg was een flinke. Vierhonderd mensen in het Oeralgebergte raakten gewond. De meteorietregen kwam terecht in een dunbevolkt gebied in de regio Tsjeljabinsk. De meeste mensen raakten gewond door glasscherven nadat ruiten door knallen waren gesprongen.


Direct na de inslag verschenen op YouTube al de eerste filmpjes. Getuigen zeggen dat de inslag gepaard ging met luide knallen:

“Alsof er tegelijk een aardbeving gebeurde en de bliksem insloeg.” Sommige zagen brandende voorwerpen vallen, anderen alleen lange rookpluimen in de lucht. Wat precies het formaat en de snelheid van de meteoriet was is volgens wetenschapsjournalist Govert Schilling nog niet precies te zeggen:

Typische forse meteoriet. Qua snelheid meter of tien? Heel speculatief nog allemaal”, meldt hij op Twitter.

Het Russische leger beweerde vanochtend raketten op de meteoriet te hebben afgeschoten. Die zouden hem ook geraakt hebben op zo’n twintig kilometer hoogte, zo schrijft althans de Russische staatszender Russia Today.

Ook de komende nacht komt er weer een meteoriet richting de aarde, maar volgens Schilling ziet het er nu nog naar uit dat deze niet in de baan rond de aarde komt. In Rusland staan de autoriteiten op scherp. De politie en het leger hebben een noodplan in werking gesteld om de ‘essentiële infrastructuur te beschermen’. Daarvoor zijn 20.000 man ingezet.

Volkskrant: Veel gewonden na inslag meteorietenregen in Rusland

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)