Laatste update 08:04
49

GeenStijl kocht oplichter Huijboom af om GeenPeil-campagne te redden

GeenStijl heeft de oplichter Stefan Huijboom, die op de TMG-site columns schreef onder de noemer ‘Onze man in Oekrainistan’, na zijn arrestatie voor fraude in Libanon geld gegeven om het land uit te komen. Dat blijkt uit een mail afkomstig van GeenStijl-redacteur Bart Nijman, die Stefan Huijboom zelf deelde met onderzoeksjournalist Michel Spekkers. GeenStijl deed dat naar eigen zeggen omdat ze op dat moment een ‘belangrijke campagne (GeenPeil red.) te bewaken’ hadden. De website had er na al hun gehamer op de corruptie van Oekraïne belang bij om stil te houden dat hun eigen correspondent ter plaatse weinig anders deed dan stelen, liegen en bedriegen. In de mail aan Huijboom verklaart Nijman dan ook ‘niet van plan te zijn ruchtbaarheid aan de kwestie te geven’.

bart

Huijboom, die eerder deed voorkomen slachtoffer te zijn van politieke vervolging, gaf in januari in een interview met Reporters Online toe slechts een ordinaire creditcardfraudeur te zijn. Het is dan niet de eerste keer dat Huijboom in de problemen komt wegens fraude. In 2012 werd hij al gearresteerd wegens oplichting, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Een periode van online mensen en bedrijven oplichten en grote hoeveelheden geld afhandig maken, eindigde toen hij tijdens een wilde politieachtervolging zijn auto tegen een boom ramde. Het leverde hem achttien maanden gevangenisstraf op.

Na zijn vrijlating pakt Huijboom zijn biezen en vertrekt naar Oekraïne, waar hij naar eigen zeggen zijn journalistieke roots hervindt:

Met minimale middelen ben ik naar Oekraïne gegaan zonder enige ervaring als journalist in een conflictgebied. Het is een concurrerende markt om artikelen te schrijven, maar inmiddels heb ik vele radioverslagen op mijn naam staan en heb ik mijn onafhankelijkheid terug.

Ondanks zijn opmerkelijke ‘arbeidsverleden’ kan Huijboom in november 2015 zonder probleem aan de slag als correspondent/columnist voor GeenStijl, waar hij werd aangekondigd als ‘Onze man in Oekrainistan’. Huijboom zou tot aan het referendum wekelijks ‘fair & balanced berichten over onze nieuwe Europese buren in Kiev’, ‘omdat we niet vertrouwen op de eerlijkheid van Den Haag, noch op de scherpte van de Nederlandse journalistiek’.

In plaats daarvan zijn het zowel de eerlijkheid van Huijboom als de scherpte van GeenStijl die lijken te ontbreken. Op 12 april publiceert Reporters Online een bericht waaruit blijkt dat Huijboom nog steeds hetzelfde criminele gedrag vertoont. Ironisch genoeg is Michel Spekkers, de auteur van het stuk, de persoon die uiteindelijk naar Oekraïne afreist om Huijboom tegen zichzelf in bescherming te nemen en het land uit te smokkelen. Spekkers krijgt van Huijboom een kopie van de mailconversatie met GeenStijl en vraagt GeenStijl-redacteur Bart Nijman om een reactie:

Wat ben jij voor idioot dat je privémails online gooit?

Geef een reactie

Laatste reacties (49)