Laatste update 05:44
81

GeenStijl zet twittertrol in om woede tegen AD-columniste op te stoken

De ‘volkstoorn’richting AD-columniste Hanina Ajarai – zoals opiniemaker Han van der Horst het verwoordde – werd door shockblog GeenStijl onder meer aangewakkerd op basis van een tweet van een trol. Dat ontdekte de NOS. Twitteraar ‘Gordon Nelson’ die een broer zou zijn verloren aan boord van vlucht MH17, bestaat niet. In elk geval niet díe Nelson.

‘Leuk willen doen over de rug van mijn overleden broer,’ schreef de trol op twitter naar aanleiding van de inmiddels veelbesproken column van Ajarai. Onder meer GeenStijl gaf de tweet een prominente plek in een bericht waarin Ajarai onder vuur werd genomen.

Nieuwsuur probeerde de twitteraar te achterhalen en wat bleek: geen van de slachtoffers aan boord van MH17 had de naam Nelson. Verdere navraag leerde dat nabestaanden geen idee hadden wie die Nelson is en dat hij nooit bij bijeenkomsten is geweest. Uiteindelijk wist Nieuwsuur de echte Gordon Nelson te vinden, maar die heeft niets met het twitteraccount te maken. Hij laat weten dat zowel zijn naam als profielfoto van Facebook zijn geplukt door degene die zich nu op Twitter als hem voordoet.

Het is niet de eerste keer dat de nep-Nelson wordt opgevoerd om een puntje te scoren. Vorig jaar deed ook de rechts-activistische journalist Wierd Duk dat. ‘Jammer dat jullie over de rug van mijn overleden broer propaganda maken voor een handelsverdrag,’ schreef de trol toen op Twitter, waarna Duk dat bericht deelde voorzien van de tekst: ‘Dit krijg je dan’. Eerder had de persoon achter het account via Twitter al antisemitische afbeeldingen verspreid.

Screenshot: Twitter

Wie er achter het trolaccount zit is niet bekend, Twitter doet daarover geen uitspraken. De voorzitter van Stichting Vliegramp MH17 Evert Zijtveld heeft geschokt gereageerd op de MH17-tweets van de trol. Zijtveld verloor zijn beide kinderen bij de ramp en zegt: ‘Het is vreselijk als er over de rug van anderen berichten naar buiten worden gebracht om bepaalde doelstellingen te bereiken.’ Hij vindt dat de echte Nelson aangifte moet doen van identiteitsfraude. Die heeft laten weten dat nu inderdaad te overwegen.

Geef een reactie

Laatste reacties (81)