Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geestelijken Vaticaan legen collectebus in eigen zak

  •  
02-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
vatican9bij6
Geestelijken in het Vaticaan frauderen op grote schaal met de Sint-Pieterspenning, een vrijwillige gift van gelovigen bestemd voor wereldwijde hulpprojecten aan armen. Volgens onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi zou het om tientallen miljoenen euro’s gaan.
In zijn boek ‘De Kruistocht’ beschrijft Nuzzi onder meer hoe kardinalen in veel te luxe en grote appartementen wonen en hoe er bij de Vaticaanse Bank (IOR) sprake is van witwaspraktijken, fraude en gesjoemel. In de gelekte documenten die de onderzoeksjournalist in handen heeft komt ook monseigneur Karel Kasteel voor, de hoogste Nederlandse priester in het Vaticaan, wiens rekening bij de IOR zou zijn geblokkeerd omdat er geld op zou staan dat bedoeld is voor heiligverklaringen.
In bovenstaande video van EenVandaag ontkent Karel Kasteel gefraudeerd te hebben en überhaupt ooit een rekening bij de IOR gehad te hebben. Verder komt Gianluigi Nuzzi aan het woord en hoogleraar Kerkgeschiedenis Paul van Geest.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.