Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gefuseerde woningcorporaties vaak duurder uit

  •  
19-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vestia_05.jpg
Fusies moeten leiden tot kostenbesparing, maar doen dat zelden, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving 
Woningcorporaties streven al jaren naar fusies om kosten te besparen. Jarenlang was het de trend, om zodoende lagere kosten te creëren. Tevergeefs. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vrijdag. Gefuseerde bedrijven hebben juist méér bedrijfslasten. Dat schrijft NRC Handelsblad.
Woningcorporaties zoals Vestia (ooit goed voor 89.000 woningen) zijn door fusies zo groot geworden dat ze de hele sociale huisvesting meesleuren als ze omvallen. Deze ‘systeemcorporaties’ leken een goed idee, maar blijken nu meer bedrijfslasten met zich mee te brengen. Minister Blok (VVD, Wonen) wil deze grote corporaties in de toekomst kunnen opsplitsen.
In 1997 telde Nederland nog 764 corporaties. Dat zijn er sinds 2010 nog maar 400. Uit het onderzoek van PBL blijkt nu dat al die fusies niet hebben geleid tot gemiddeld lagere bedrijfslasten zoals salarissen, onderhoud en bijvoorbeeld automatisering.
NRC schrijft:
Schaalvergroting op zich biedt geen financiële voor- of nadelen. Een opmerkelijke conclusie, ook voor de parlementaire enquêtecommissie die de sector doorlicht. Sterker, los van het fusie-effect blijken gefuseerde corporaties gemiddeld hogere bedrijfslasten dan hun collega’s te hebben.
De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Een fusie brengt verhuiskosten met zich mee, maar PBL-odnderzoeker Edwin Buitelaar denkt dat het ook kan liggen aan de bedrijfscultuur of de inrichting van de organisaties. Fusiepartners maken van tevoren vaak al veel kosten, wat een reden is om te fuseren.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.