Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het geheim van Zweden is koffiedrinken op het werk

  •  
19-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
21460812876_9e36306742_z
Koffiedrinken met collega’s op gezette tijden doet wonderen voor de onderlinge samenwerking, zegt Viveka Adelswärd, emeritus hoogleraar communicatie aan de universiteit van Linköping. Ze bestudeerde jarenlang het hebben van ‘smalltalk’, met name tijdens koffiepauzes in haar thuisland Zweden. ‘We leren elkaar beter begrijpen en kunnen misverstanden vermijden,’ ontdekte Adelswärd. “Je geeft het deel van je brein dat op nieuwe ideeën komt en allerlei gedachten met elkaar verbindt even rust. Een te lange geconcentreerde focus put dit vermogen juist uit.”
Niet al te serieus praten over werk kan goed zijn voor het uiten van nieuwe ideeën, zegt ze: „Ik noem het ‘testpraten’: Als je  relaxed  bent, zeg je dingen die je nog niet volledig uitgedacht hebt, ideeën hoeven ook nog niet perfect uitgewerkt te zijn. Maar de reacties van collega’s geven wél een indicatie of je op de goede weg zit.” In Zweden is het de gewoonte tweemaal per dag een kwartier in te lassen voor een kop koffie met collega’s.
Bron: NRC

Meer over:

zweden, werk, koffie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.