33

Geheime dienst start ‘operatie tegen terroristen’

Livestream: Onafhankelijksheidsplein nog steeds vol met betogers ... Spoedberaad Janoekovitsj en oppositie loopt op niets uit

Radicale actievoerders in Oekraïne hebben dinsdag opnieuw het stadhuis in de hoofdstad Kiev bezet. Bij de onlusten zijn volgens het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid 25 doden gevallen, onder wie zeker zeven agenten, meldt persbureau AFP. Sinds het geweld dinsdag opnieuw oplaaide zouden ook 241 mensen in het ziekenhuis zijn behandeld voor verwondingen. Onder hen 79 agenten en vijf journalisten.


Updates onderaan artikel

Na maanden van onrust, protest en geweld laaide het conflict tussen actievoerders en ordetroepen dinsdag opnieuw op, na de weigering van parlementsvoorzitter Vladimir Rybak om hervormingen van de grondwet op de agenda te zetten. Dinsdagavond zijn drie Oekraïense oppositieleiders en president Viktor Janoekovitsj bijeen gekomen voor een spoedberaad, zo meldt de Kyiv Post. De gesprekken zijn echter op niets uitgelopen.

Nieuwsuur spreekt dinsdagavond van de ‘Bloedigste dag tot nu toe in Kiev’ en interviewt Fleur de Weerd, verslaggever voor Trouw, over de gespannen situatie in de stad. 

Update:
Ook woensdag houdt het geweld in de Oekraïense hoofdstad Kiev aan. Het dodental zou zijn gestegen naar 26, waaronder 10 agenten. Vanuit de Europese Unie en vanuit Rusland wordt opgeroepen om het geweld en bloedvergieten te stoppen. In Brussel praat men inmiddels  over sancties als het geweld niet ophoudt. 

De Oekraïense oppositieleider Klitsjko pleit voor een onduidelijk staakt-het-vuren, maar: “Janoekovitsj blijft de onmiddellijke ontruiming van de Maidan (het Onafhankelijkheidsplein, red.) eisen”, aldus Klitsjko. De president wil woensdag weer in gesprek met de oppositie, maar volgens EC-voorzitter Barroso is dit niet voldoende. Barroso wil dat er snel gerichte maatregelen worden genomen tegen de verantwoordelijken voor het geweld. Ook hoopt hij dat andere EU-lidstaten met spoed met sancties komen. Donderdagmiddag komt de Europese Unie bijeen in een buitengewone zitting van de ministers van Buitenlandse Zaken om een gezamenlijk standpunt te formuleren.

Geheime dienst start ‘operatie tegen terroristen’

De Oekraïense geheime dienst SBU is een actie gestart tegen ‘terroristen’, in heel het land. “Radicale en extremistische groeperingen en hun acties zijn een reëel gevaar voor de levens van miljoenen Oekraïners”, aldus SBU. In een verklaring laat veiligheidschef Oleksandr Jakimenko weten:

In vele regio’s van ons land worden gemeentehuizen, kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken, van veiligheidsdiensten en officieren van justitie bezet, evenals die van legereenheden. Rechtszalen worden in brand gezet, vandalen vernielen appartementen waardoor vreedzame burgers om het leven komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)