30

Geheime diensten financieren onderzoek naar klimaathacks

Wetenschapper slaat alarm over nieuwe methode van oorlogvoering

Geheime diensten sponsoren onderzoek naar mogelijkheden om doelbewust het klimaat te veranderen. Officieel worden de studies uitgevoerd als oplossing voor de klimaatcrisis die de planeet bedreigt maar volgens een klimaatwetenschapper zijn er andere motieven.

storm over the water
Alan Robock, klimaatwetenschapper aan de Rutgers University in New Jersey, en medewerker van het internationale klimaatpanel IPCC, doet onderzoek naar hoe met deeltjes gevulde gaswolken in de stratosfeer gebruikt kunnen worden om de aarde af te koelen. Dat effect wordt ook veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen die ladingen gas en stof in de atmosfeer brengen.

Deze week bracht de National Academy of Science een rapport uit over de mogelijkheden om doelbewust het klimaat te hacken en zo te veranderen. Bijvoorbeeld door op grote schaal stoffen in de atmosfeer te brengen. Het 600.000 dollar kostende rapport over de technieken die nu nog vooral theoretisch zijn, werd gedeeltelijk gesubsidieerd door de CIA.

The Guardian meldt:

Robock zei dat hij onraad begon te ruiken over de betrokkenheid van inlichtingendiensten bij klimaatveranderingswetenschap nadat hij drie jaar geleden gebeld werd door twee mannen die beweerden voor de CIA te werken. “Ze zeiden: ‘We werken voor de CIA en willen weten of, als een ander land ons klimaat probeert te beïnvloeden, we dat dan zouden kunnen detecteren?’ Ik denk dat ze in hun achterhoofd ook met de vraag speelden: als wij het klimaat van een ander willen beheersen, komen ze daar dan achter?

Hij antwoordde dat het creëren van gaswolken altijd opgemerkt zou worden. Het inzetten van het klimaat als wapen is sinds 1978 officieel verboden door internationale verdragen. Tijdens de Vietnam-oorlog gebruikten de Amerikanen technieken om het boven vijandelijk gebied te laten regenen en zo troepenbewegingen te hinderen.

cc-foto: olsonj

Geef een reactie

Laatste reacties (30)