Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geheime opnames Grieks vluchtelingenkamp Moria

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-09-15 om 10.52.59
Anderhalf jaar geleden sloot de EU de Turkijedeal en sindsdien worden de omstandigheden op het Griekse vluchtelingenkamp Moria angstvallig verborgen gehouden door de Europese autoriteiten. Niemand mag er filmen, zelfs niet binnen een straal van een kilometer rond het kamp. Desondanks is het de NOS gelukt om het kamp binnen te komen en te filmen.
De beelden tonen onhoudbare omstandigheden. Officieel is de maximale capaciteit van het kamp 2.000 man, maar ondertussen wonen er meer dan 4.000. Er is amper stromend water in het vluchtelingenkamp. 200 man moet gebruik maken van één tuinslang, waar twee uur per dag koud water om in de open lucht te douchen. De WC’s hebben geen stromend water, er moet gebruik worden gemaakt van een waterflesje om te wassen nadat de behoefte is gedaan. Volgens de verslaggever hangt er ‘een putlucht waar je bijna een mes in kunt zetten’.
Vluchtelingen slapen met negen man in een tent van vijftien vierkante meter. De bewoners koken op een elektrisch kacheltje, een groot brandgevaar, maar volgens de bewoners is er geen andere keuze omdat het voedsel in het kamp niet eetbaar is. ‘De rijst die we hier krijgen is zo hard als kleine steentjes, zelfs als je het neerzet voor de hond, eet hij het niet.’
De bedoeling is dat de asielprocedure in het kamp plaatsvindt en er daar besloten wordt of de mensen door naar Europa mogen, of terug moeten naar Turkije. De asielprocedures zijn echter een puinhoop en veel mensen zitten al langer dan een jaar vast in het kamp zonder enige duidelijkheid. ‘Er is geen informatievoorziening, diensten wijzen naar elkaar en dossiers raken zoek’ aldus de verslaggever van de NOS.
Een van de bewoners van het kamp legt de gang van zaken uit:
"Je moet twee gesprekken voeren met de immigratiedienst, dan besluiten ze of je naar Europa mag of wordt uitgezet naar Turkije. Zes maanden na mijn overtocht naar Lesbos kreeg ik voor het eerst iemand te spreken. Ik kwam naar buiten met een datum voor mijn eerste afspraak. Die had ik weer twee maanden later. Toen bleek een aantal weken later dat ze het gespreksverslag kwijt waren. Ik heb nu drie gesprekken gehad, twee ervan zijn ze kwijt. Ze hebben geen systeem, het is een chaos."
Volgens vrijwilligers op het kamp die de doktersposten bemannen komen de meest extreme klachten binnen. Naast fysieke klachten, hebben veel van de bewoners posttraumatische stress en angsten vanwege het verschrikkelijke oorlogsgeweld dat ze mee hebben gemaakt. Daar bovenop worden mensen suïcidaal, omdat de situatie zo weinig toekomst biedt.
Bron: NOS

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.