Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geitjes geboren op Q-koorts boerderij mogen jongen krijgen

  •  
23-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geitjes_300.jpg
Schippers en Bleker heffen levenslange fokverbod jonge geiten op
De jonge geiten die in 2009 en 2010 ter wereld kwamen op met Q-koorts besmette boerderijen, mogen jongen krijgen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) hebben dinsdag het levenslange fokverbod onder voorwaarden opgeheven.
Naar schatting gaat het om 15.000 geiten. Er bestaat nog steeds een risico dat de zij besmet zijn met Q-koorts, maar omdat een Kamermeerderheid weet dat het risico nooit nul kan zijn, is besloten het levenslange fokverbod op te heffen. Dat schrijft Trouw.
Wel zullen de geiten extra goed in de gaten worden gehouden en ook worden er extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Een maand voordat de dieren bevallen mag er geen publiek bij en ook moeten de werknemers mondkapjes en beschermende kleding dragen. Wanneer blijkt dat één of meer geiten Q-koorts hebben, moeten de overige drachtige dieren in het koppel worden geruimd. Daarna zal alsnog een levenslang fokverbod worden ingesteld.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.