341

Gejubel op Facebook over brandstichting moskee

Update: Omstreden bericht is verwijderd ... De merkwaardige wereld van 'Nederland Mijn Vaderland', een FB-community met 26.000 leden ... Moskeebrand Enkhuizen was goed voor ruim 350 likes en een stortvloed aan islamofobie en racisme

Een aangestoken brand reden voor een feestje? Wel als het een moskee betreft vinden de aanhangers van de Facebookpagina Nederland mijn Vaderland. Het bericht dat de moskeebrand in Enkhuizen waarschijnlijk is aangestoken telt op het moment van schrijven 350 ‘likes’.

Updates onderaan artikel

De Facebookpagina Nederland mijn Vaderland heeft ruim 26 duizend aanhangers. Meer dan 350 van hen hebben het bericht over de aangestoken moskeebrand een duim omhoog gegeven. Enkelen laten ook reacties achter. Hieronder een kleine selectie: 

Onder de infoknop van de pagina staat:

Website
De website die aan de Facebookpagina is verbonden, was op het moment van schrijven niet bereikbaar. De site functioneert niet en is onder quarantaine geplaatst door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Dat gebeurt meestal als de domeinnaam wordt opgeheven, bijvoorbeeld omdat de rekening voor de website niet is betaald. De quarantaineperiode duurt veertig dagen.

Enkhuizen
Media meldden zondagmiddag dat de brand in de moskee in Enkhuizen vrijwel zeker is aangestoken. Dat zei een woordvoerder van de politie. Hoe de brandstichting is uitgevoerd, wilde de politie niet bekendmaken. Ook is nog niet duidelijk in welke hoek de daders moeten worden gezocht, schrijft onder andere de Volkskrant:

De brand ontstond rond 05.30 uur in het voormalige schoolgebouw aan de Tureluurshof. De brandweer was snel ter plaatse en kon het vuur blussen. Volgens de politiewoordvoerder heeft het gebedshuis veel rook- en roetschade opgelopen.

In 2011 was de moskee ook al doelwit van brandstichting. Toen werd brandend materiaal over het hek gegooid.

De moskee aan het Tureluurshof is van de Islamitische Stichting Nederland. Het moskeebestuur had vorig jaar plannen om te verhuizen naar een grotere leegstaande school in Enkhuizen aan de Reigerweg. Dit gebouw werd echter in juli vorig jaar verwoest door een grote brand die vermoedelijk was aangestoken.

Volgens burgemeester Jan Baas van de gemeente Enkhuizen is de brandstichting in een moskee in Enkhuizen geen doelbewuste actie, zo meldt RTV Noord-Holland. Volgens de burgemeester hadden de daders het niet voorzien op de Islamitische Stichting maar op het pand. “De afgelopen jaren wordt Enkhuizen vaker getroffen door brandstichting. De daders hebben het vooral gezien op leegstaande panden. Zo ging het pand van de IJsselmeerruiters en de reddingsbrigade ook in vlammen op. Het gaat ze om de vlammen”, aldus burgemeester Jan Baas.

Volkskrant: Moskee Enkhuizen in brand gestoken

Update 20.30
Het bewuste bericht, en daarmee de reacties daaronder, is inmiddels van de Facebookpagina verwijderd. Maar wie even verder kijkt op Nederland mijn Vaderland komt nog veel meer, op z’n zachtst gezegd, ongepaste commentaren tegen. Zoals die bij de foto van een zwarte deelnemer aan de Nieuwjaarsduik:

Verder hangt de pagina vol met PVV-propaganda. Dit alles overgoten met een zure saus van vrouwenhaat en homofobie.

De Facebookpagina Nederland Mijn Vaderland bestaat sinds 2011 en komt voort uit een Hyves-groep met dezelfde naam die in 2005 werd opgericht. Die Hyvesgroep was ook groter, met ruim 36.000 leden. Ook op die Hyves-pagina is veel propaganda voor de PVV te vinden.

De titel “Nederland, Mijn Vaderland” komt natuurlijk voor in het gelijknamige lied van Frans Bauer maar kent ook nog een andere geschiedenis. ‘Nederland Mijn Vaderland’ was tijdens de Tweede Wereldoorlog een NSB-uitgave. Een van de oprichters van de groep heeft in zijn Hyves profiel een rood-zwarte vlag, de kleuren van de NSB. Alleen is het plaatje dat hij daarvoor gebruikt van een oude Spaanse anarchistische  beweging. In de groep komt om op een enkele uitzondering geen herkenbare neo-nazi symboliek voor. Naast steunbetuigingen aan Wilders ook veel enthousiasme voor alles wat Oranje is en gedweep met de Gouden Eeuw. De groep lijkt op Hyves populair onder hardcore-liefhebbers, de ruige dancestroming. Op Facebook is de community een allegaartje van strijders tegen pedofilie en andere verschijnselen die de emoties hoog doen oplopen. Naast een afkeer van niet-blanken valt ook de haat tegen alles wat links is op.

Overigens is het motto van de FB-groep ‘Pugno Pro Patria!’ oftewel ‘Ik Strijd voor het Vaderland’ een oude wapenspreuk van de Marine.

Geef een reactie

Laatste reacties (341)