27

Geldprikkel moet zorg in ziekenhuis verbeteren

CZ sluit nieuw soort contract af met Catharinaziekenhuis ... Verzekeraar gaat meer betalen, mits de zorg beter wordt

Zorgverzekeraar CZ heeft een nieuw soort contract afgesloten met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Voortaan gaat de verzekeraar uitbetalen op basis van de kwaliteit van de geleverde zorg. Hoe beter de zorg, hoe meer het ziekenhuis vergoed krijgt. Het betreft in het bijzonder de afdeling cardiologie.

Als de hartzorg van het ziekenhuis in 2016 beter is, krijgt het ziekenhuis extra geld van CZ. Het afgesloten contract heeft een looptijd van drie jaar. Presteert de afdeling minder goed, dan moet het ziekenhuis de verzekeraar terugbetalen.

Het duurt even voordat een goed beeld gegeven kan worden van de gezondheidstoestand van de patiënten. NOS legt uit hoe het werkt:

In 2016 wordt gekeken of de cardiologiepatiënten uit 2014 beter behandeld zijn, of juist minder goed, dan de patiënten in de periode 2010 tot en met 2013 […] In 2017 wordt dan gekeken naar de patiënten uit 2015 en wordt er vergeleken met de periode 2011 tot en met 2014. En zo jaarlijks verder.

Voor het meten van de kwaliteit wordt gebruik gemaakt van het kwaliteitssysteem Meetbaar Beter. Daarin staat een aantal harde gegevens over bijvoorbeeld sterfte, aantal heroperaties, aantal wondinfecties en andere complicaties opgenomen, maar ook het effect van de operaties op de kwaliteit van leven van patiënten.

cc-foto: Service Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (27)