2

Gele stroom: ‘Pee power’-toilet uitkomst voor vluchtelingenkamp

Wc met biobrandstofcellen wekt elektriciteit op via urine ... Die wordt gebruikt om afgelegen toilethokken te verlichten in kampen waar vrouwen 's nachts gevaar lopen

Een prototype van het ‘pee power’-toilet is neergezet op de University of the West of England in Bristol. Hier testen docenten en studenten in de praktijk -het toilet staat pal naast de studentenbar op de campus- de werking van het toilet, dat urine kan omzetten in elektriciteit met behulp van biobrandstofcellen. Een uitkomst voor vluchtelingenkampen, vindt Oxfam, waar vooral vrouwen tijdens een toiletbezoek in het donker de kans lopen lastig gevallen te worden.


Andy Bastable van Oxfam legt uit waarom hij zoveel ziet in de technologie:

Oxfam is expert op het gebied van sanitaire voorzieningen in rampgebieden, en het is altijd een uitdaging om ontoegankelijke gebieden op grote afstand van stroomvoorziening te verlichten. Deze technologie is een grote stap vooruit. Wonen in een vluchtelingenkamp is al moeilijk genoeg zonder dat je gevaar loopt in het donker lastig gevallen te worden.

Plasstroom
Het systeem in de toiletten tapt biochemische energie af van urine en zet dat om in elektriciteit, ‘pee power’, zoals professor Ioanis Ieropoulos van het BioEnergy Centre in Bristol dat noemt. Hij werkt samen met ontwikkelingshulporganisatie Oxfam aan het project:

Groener kan bijna niet, met deze technologie, aangezien we geen fossiele brandstoffen inzetten en we gebruiken een afvalproduct waarvan we meer dan genoeg op voorraad hebben.”

Een wc zoals het prototype dat op de universiteit is neergezet zal volgens professor Ieropoulos rond de 600 pond kosten (iets meer dan 800 euro). En dat is niet duur als je bedenkt dat de technologie in theorie eeuwig mee kan.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)