Laatste update 21:28
11

Gele vestjes-protest kampt met terugval

Terwijl de publieke steun voor het gele hesjes-protest afneemt tot ongeveer de helft van de bevolking kampen de demonstraties zelf met een ernstiger terugval. De VRT meldt:

Over heel Frankrijk waren er zo’n 200, vooral kleine, manifestaties. In heel het land waren er vandaag een kleine 35.000 actievoerders, minder dan de helft dan vorig weekend. Alleen in Toulouse lag de opkomst net zo hoog als vorige week, maar het ging er daar ditmaal wel rustig aan toe. Ook in Bordeaux waren nog veel actievoerders komen opdagen.

Bij de Frans-Belgische grens kwam een automobilist om het leven bij een wegblokkade door gele vestjes. Het is het zevende dodelijke slachtoffer van de protesten die al vijf zaterdagen duren.

In Parijs, waar de voorbije weken ernstige ongeregeldheden plaatsvonden, is de afname van het aantal deelnemers groot. Er waren zaterdag 2200 demonstranten, tegen 10.000 vorige week.

Ook in Nederland vonden een aantal gele hesjes-bijeenkomsten plaats, zoals in Rotterdam waar door enkele tientallen boze burgers gedemonstreerd werd, met onder meer de extreemrechtse leuze ‘Eigen volk eerst’. Nergens was de opkomst noemenswaardig, ondanks dat onder meer CDA-leider Buma en premier Rutte hun sympathie uitspraken voor de door ultrarechts gedomineerde protesten.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)