19

Gemaakt in het lab: de kweekpenis komt eraan

Update: Facebook nog niet klaar voor de toekomst ... Wetenschappers binnen 5 jaar klaar om gekweekt geslachtsdeel in praktijk uit te proberen

Na jaren onderzoek lijkt het nu eindelijk zover te zijn: Amerikaanse wetenschappers zeggen binnenkort te kunnen gaan beginnen met het testen van kweekpenissen bij mannen.


Update onderaan

De piemel is niet het makkelijkste onderwerp om te bespreken. Als er een grap van wordt gemaakt, dan gaat het nog wel. Denk aan de term ‘swaffelen’, het woord dat in 2008 zelfs het woord van het jaar werd. Maar zodra het serieus wordt, zijn mannen minder geneigd openhartig een boekje open te doen over hun penis. De maker van de documentaire ‘Dick‘ wist meer dan zestig mannen te strikken om eerlijk te vertellen wat ze van hun eigen geslacht vinden. Ze stelden zich, letterlijk, bloot op en dat leverde een reeks openhartige interviews en indrukwekkende anekdotes op.

Uit het lab
Sommige mannen hebben grote problemen met hun geslacht. Omdat het door een ongeluk of ziekte beschadigd is of omdat ze zijn geboren met een een geslachtsafwijking. De Britse krant The Guardian schrijft nu dat onderzoekers uit Amerika binnen vijf jaar klaar zijn om deze mannen te helpen met in laboratorium gekweekte penissen.

Al in 2008 deden de wetenschappers uit het ‘Wake Forest Institute for Regenerative Medicine’ in Noord Carolina veelbelovende tests met kweekpiemels bij ratten. Maar voor dezelfde tests bij mannen moesten er nog meer onderzoek verricht worden. Nu komen die praktijktest steeds dichterbij. De nieuwe penissen worden ‘gekweekt’ in vier tot zes weken in het laboratorium met de cellen van de patiënt, zodat het weefsel meer lichaamseigen is en er minder risico is dat het nieuwe lichaamsdeel wordt afgestoten.

Het onderzoek is niet bedoeld om penissen te maken voor wie maar wil, maar puur voor mensen die om medische redenen een transplantatie nodig hebben. Neem bijvoorbeeld kinderen die met een afwijking zijn geboren. Vaak leidt dat tot veel psychologische problemen op latere leeftijd. Een nieuw geslachtsdeel of een geslacht dat ‘gerepareerd’ kan worden met weefsel dat in het lab is gekweekt, kan dit soort problemen voorkomen.

De kunstmatig gekweekte penissen of delen van de penis, zouden in de toekomst ook gebruikt kunnen worden om mannen met een erectiestoornis te behandelen. Ook daar doen de wetenschappers onderzoek naar. Door deze vorm van bio-engineering kunnen ook specifieke delen van de penis als het ware worden vervangen met nieuwe gekweekte delen. “Als dat ons lukt, kunnen mannen met erectiestoornissen weer een erectie krijgen”, aldus een van de onderzoekers.

Update dinsdag 15.00 uur:
Dat nog niet iedereen klaar is voor de kweekpenis, blijkt vandaag op Facebook. Het sociale netwerk verwijderde onze post over de wetenschappenlijke innovatie omdat het de ‘community standards’ zou schenden.

Lees het verhaal in the Guardian en bekijk hier een interview uit de film ‘Dick’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)